Архива вести
                   

ЖИВИ КРЕДИТ ЗА ДОМАЋИНСТВА

14. мај 2008.

Помоћ сељацима преко Ветеринарске станице Бујановац

БУЈАНОВАЦ - Преко Ветеринарске станице Бујановац италијанска невладина организација „Крик“ ће у виду кредита поделити 185 стеоних јуница или десет сјагњених оваца за 165 домаћинстава у селима Летовица, Осларе и Раковац у општини Бујановац.
Домаћинства још нису одабрана, а кредит подразумева да ће домаћинства добити стеоне краве расе симентал или по десет сјагњених оваца бесплатно, уз обавезу да након три године колико овај пројекат траје врате 50 одсто од вредности животиња коју су преузели.
Пројекат који реализује „Крик“ кошта 995.987 евра, половину од тих средстава обезбеђује Министарство иностраних послова Италије, а Ветеринарска станица у Бујановцу ће добити 24.000 евра донације за набавку опреме потребне за праћење здравља и вакцинацију крава и оваца.
- У општини Бујановац бележимо стални пад у узгајању крава, оваца и свиња, само је узгајање коза у порасту, а овај пројекат треба да помогне оживљавању сточарске производње - рекао је на конференцији за новинаре Мирослав Милковић, директор Ветеринарске станице у Бујановцу.
Према његовим речима, најдрастичнији пад производње бележи свињарство, а у току ове године смањен је узгој свиња за 80 одсто у односу на период пре две године. За пет хиљада смањен је број говеда у односу на период од пре четири године, када је у општинама Бујановац и Прешево било регистровано 13.500 грла стоке, док ове године тај број износи 8.500 грла.