Архива вести
                   

ЗАВРШЕНА ПРВА ФАЗА ГРАЂЕВИСКИХ РАДОВА У ВАНБОЛНИЧКОМ ПОРОДИЛИШТУ У ПРЕШЕВУ

17. децембар 2012.

У Прешеву, у понедељак 17. децембра обележен je завршетак прве фазе грађевинских радова на ванболничком породилишту.  У приземљу зграде биће одељење гинекологије, а на спрату две сале за порођаје и стационарни блок. Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа и Министарство здравља уложили су до сада по 20, а општина Прешево 10 милиона динара.

„Ванболничко породилиште у Прешеву побољшаће квалитет здравствене заштите жена које путују 50 километара на порођај, а биће и нових радних места“, рекао је председник Координационог тела Зоран Станковић. Истичући да је председник Координационог тела Зоран Станковић један од најзаслужнијих за завршетак радова на ванболничком породилишту, председник општине Прешево, Рагми Мустафа, образложио је да су радови у првој фази трајали четири месеца и да је Координационо тело дало огромну подршку овом пројекту.

Државни секретар Министарства здравља, Симо Вуковић, истако је да ће министарство и даље помагати сличне пројекте. Прешево има око 400 порођаја на годишњем нивоу. Због тога је веома важно што ће добити ванболничко породилиште, јер се тиме показује брига државе о здрављу жена и деце на том подручју.

Директор „ЕУ Прогрес“ програма, Грејем Тинадал, поздравио је изградњу породилишта у Прешеву и додао је да оваква иницијатива потврђује добру сарадњу и координацију централних и локалних власти.
Директор дома здравља у Прешеву Бујар Зуљфију, рекао је да је отварање ванболничког продилишта инвестиција од највећег значаја, нарочито имајући у виду да је Прешево имало породилиште које је  затворено 1990. године.

„Очекујемо да се овде порађају жене пре свега из Прешева, али и из Бујановца, које су до сада одлазиле у Врање. Оно је смештено у 800 квадратних метара адаптираних просторија дома здравља, имаће порођајну салу и собе за пацијенткиње и бебе “, додао је Зуљфију.

За завршетак друге фазе ванболничког породилишта потребно је 50 милиона динара, од чега је Координационо тело у буџету за наредну годину обезбедило 20 милиона динара. Опремање породилишта помоћи ће и фонд телевизије Б92 у оквиру акције „Битка за бебе“.