Архива вести
                   

ЗАЈЕДНИЧКА СТАНИЦА У ТАБАНОВЦИМА СКРАЋУЈЕ ПУТОВАЊЕ ВОЗОМ У МАКЕДОНИЈУ

28. јун 2016.

Прешево - Србија и Македонија потписале су јуче у Београду пет протокола којима се омогућава успостављање заједничке станице у Табановцима, што ће значајно скратити време путовања железницом и царинске процедуре на граници две земље.

Успостављање заједничке станице, "one stop shop", за обе земље скратиће прелаз путничких возова у просеку за 30 минута, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Значајно ће бити убрзана и процедура царињења робе, јер ће се возови само једном заустављати. Уместо досадашње две граничне испоставе,у Прешеву и Табановцима, предвиђено је успостављање јединствене станице на македонској територији, у којој ће бити смештене све граничне службе две државе.

Потписаним протоколима се регулише и сарадња граничних полиција, царинских, фитосанитарних и ветеринарских органа, као и организација железничког саобраћаја на граничној прузи у заједничкој граничној станици Табановце.

Потписивање протокола о успостављању заједничког железницког прелаза на српско-македонској граници део је активности које су премијери Западног Балкана дефинисали августа 2015. године у Бечу, у циљу бржег и ефикаснијег инфраструктурног повезивања у региону.

Извор: Танјуг, Блиц и Координационо тело 

 

homescontents