Архива вести
                   

ЗА КОНКРЕТНИЈУ БОРБУ ПРОТИВ ШВЕРЦА ДУВАНА

27. новембар 2014.

Београд, Врање - У циљу сузбијања нелегалног тржишта дуванских производа, компанија Бритиш Америкен Тобако (БАТ) организовала је у својој фабрици у Врању обуку за државне службенике чија делатност обухвата борбу против нелегалног промета тих производа. Припадници пореских и царинских управа, као и обавештајних агенција земаља у региону, присуствовали су предавањима, показним вежбама и активно учествовали у радионицама на које је компанија позвала најеминентније стручњаке у тој области из читавог региона, наводи се у саопштењу те компаније.

Током дводневне обуке, гости и домаћини дискутовали су о најефикаснијим начинима борбе против нелегалне трговине у региону, а због које изузетно трпе приходи земаља у региону. Међу приоритетним темама било је и развијање оперативне регионалне сарадње, умрежавање и размена информација, као и заједничко праћење трендова нелегалног тржишта дувана. Сви присутни учесници су ближе упознати са начинима препознавања фалсификованих дуванских производа, као и са самим процесом производње дуванских производа, његовим обележавањем, постављањем сигурносних маркица и осигуравањем безбедности паковања.

„Циљ обуке је био пружање практичног знања надлежним државним органима земаља у региону у борби против феномена због којег буџети држава Балкана губе стотине милиона евра годишње“, рекао је Горан Миликић, руководилац за безбедност за Адриатик регију у компанији БАТ.

Учесницима семинара своја искуства из ове области пренели су угледни светски стручњаци из области дуванске индустрије .

Највише дувана се у Републику Србију прошверције са Косова и Метохије. Од почетка године, припадници полицијске управе у Врању су у неколико организованих акција на подручју Бујановца и Прешева запленили више стотина килограма резаног дувана, као и машине за његову прераду. Дуван  допреман са Косова и Метохије био је намењен тржишту југоисточне Србије, где се његова цена креће између 1.200 и 2.000 динара.

Извор: Данас и Координационо тело