Архива вести
                   

ЗА ЈУЖНУ И ЈУГОЗАПАДНУ СРБИЈУ 7,5 МИЛИЈАРДИ

19. јули 2012.

Пројекти за развој економске инфраструктуре, које већ две године финансирају Европска унија и Влада Швајцарске кроз Програм европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС, треба да омогуће улагања од 7,5 милиона евра у јужну и југозападну Србију.

Уз то, очекује се да ће на основу ових пројеката бити отворено најмање 1.400 радних места у периоду од три до пет година, речено је јуче на другом годишњем састанку Управног одбора ЕУ ПРОГРЕС-а. Како је речено на састанку, израда планске и техничке документације, уз подршку ЕУ ПРОГРЕСа, требало би да буде главни покретач позитивних промена у привреди, јер то би могло да привуче улагање од додатних 90 милиона евра.

Представници ЕУ ПРОГРЕС-а су говорили и о великом утицају инфраструктурних пројеката на животе обичних људи: поред отварања радних места и олакшавања будућих улагања, кроз локалне социјално-инфраструктурне пројекте, биће збринуто 680 деце са листе чекања за вртић, и унапредиће се енергетска ефикасност у школама које обухватају 4.500 ученика и наставног особља. Кроз локалне комуналне инфраструктурне пројекте ће се створити адекватни хигијенски услови за 160 продаваца пољопривредних и млечних производа, док ће 3.500 домаћинстава добити квалитетнију пијаћу воду. Надаље, очекује се да ће локални еколошки инфраструктурни пројекти унапредити санитарне услове и смањити ризик по здравље за 5.000 грађана који живе у близини неуређених река, као и да ће им створити уштеду на рачуну за струју до 15 одсто.

„Видимо да постоје проблеми са капацитетима локалних самоуправа, и треба да разговарамо како да то узмемо у обзир како би сви пројекти постигли утицај који је планиран. Хвала Канцеларији за европске интеграцији на одличном раду у председавању Управним одбором“, рекао је Мартин Керн, шеф операција Делегације Европске уније у Србији.

Чланови Управног одбора на данашњем састанку одобрили су финансијску подршку за 29 пројеката у оквиру другог круга позива Фонда за учешће грађана, укупне вредности од 248.000 евра, као и  5 пројеката за израду планске документације,  укупне вредности 180.000 евра.

У раду састанка учествовали су представници Канцеларије Владе Србије за европске интеграције и релевантних министарстава, 25 општина које учествују у реализацији ЕУ ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва, донатори – представници Европске уније и Владе Швајцарске.

ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Европска унија ће издвојити 14.1 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2.5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1.5 милиона евра.