Архива вести
                   

ВИДОВДАН У БУЈАНОВЦУ

29. јун 2022.

Бујановац – Београд -  Сплетом народних песама о Косову и Метохији и беседом о Косовском боју, у Бујановцу је одржана традиционална Видовданска академија у организацији Друштва за очување културно-историјских вредности Срба “Записи” из Бујановца.

У испуњеној малој сали бујановачког Дома културе наступио је хор “Свети Прохор Пчињски”, а о духовним аспектима Косовског боја са освртом на савремени живот и примену истог у савременом битисању беседила је Александра Ђорђевић из Врања, докторант филологије и професор српског језика у Основној школи “Бора Станковић” у Кленику.

„У колективној свести српског народа Видовдан није само верски празник, он у Србији има слојевито значење. Говори о историји и традицији, о важним одлукама и догађајима, жртвама и ратовима, а све то говори о континуитету постојања једног народа и грађења његовог идентитета. Традиција као уско схваћени концепт истоветног понављања нечега није примењива нити одржива. Требамо је прилагодити модерним временима, али не извиотоперити, већ сагледати суштину, па у том контексту традиција, односно оно што представља Косовски завет итекако може бити примењива“, истакла је Ђорђевић.

Председник друштва “Записи” Воја Микић, пожелео је добродошлицу присутнима и кратко се осврнуо на значај Косовске битке.

„ Косовска битка разликује се од осталих битака у историји. Неке битке трају краће, неке дуже, заврше се и одлазе у историју, а Косовска битка траје преко 6 векова“, рекао је Микић.

Обележавању једног од највећих српских празника - Видовдана, присуствовали су бујановачки парох Новица Николић, бивши заменик председника општине Стојанча Арсић,  представници Удружења “Краљевина Србија”, представници Бујановачког аматерског позоришта (БАП), док је песму “Видовдан” отпевала Анђела Дукадиновић из Бујановца.

Извор: Бујановачке, Координационо тело

 

homescontents