Архива вести
                   

ВEСЕЛИ МУРАЛИ УКРАСИЛИ ВРТИЋ У ПРЕШЕВУ

18. децембар 2019.

Бујановац, Прешево – Вртић „8. Март“ у Прешеву сија у веселим бојама мурала осликаних како би деци боравак овде био лепши и занимљивији, поручили су из Удружења „Буди активан“ које је реализовало овај пројекат уз подршку Министарства културе и информисања.

Идеја мурала је да се за децу (2-6 год) илуструје и украси објекат у коме са другарима проводе дане у игри, одрастању и учењу. Познато је да деца овог узраста прво разазнају основне боје и једноставније геометријске облике и да генерално позитивно реагују на заобљене и кружне облике.

„Мурал стилски, кроз поједностављене облике и 2д приказ, који је деци у почетку најједноставнији да схвате, комуницира са најмлађима. Ликови који су нацртани у веселим бојама предсављају све оно што децу у том периоду интересује и побуђује пажњу и радозналост, а то су друга деца, природа, животиње и игра“, кажу у Удружењу „Буди активан“.

Ту је дечак који свира гитару, девојчица која мази мачку, такође ту су и животиње пас, птице, зец, пчеле. Животиње са којима се свако дете сусрело и које сигурно изазивају пажњу и жељу за дружењем и играњем. Ту је и насмејани облак иза кога је увек и сунце. Сви ови карактери представљени су у две димензије у поједностављеном приказу који и најмлађи могу лако да их распознају, сви имају осмех и заправо машу и поздрављају малишане који доалзе у вртић, желећи им добродошлицу и позивајући их на безбрижну и веселу игру.

Извор: Бујановачке и Координационо тело