Архива вести
                   

ВЕРБИЋ НА СКУПУ У ХАГУ О ОБРАЗОВАЊУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

21. април 2016.

Београд- На позив високе комесарке ОЕБС-а за националне мањине Астрид Торс, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић учествовао је јуче у Хагу на скупу поводом 20. годишњице Хашких препорука о правима националних мањина у образовању.

Министар Вербић је на панел дискусији говорио о улози образовања у изградњи стабилног мултиетничког друштва.

На скупу се говорило и о прилагођавању реформи образовања постојећим етно-културолошким различитостима европских земаља, као и o усклађености права мањина у образовању предочених у Хашким препорукама са актуелним различитостима.

Током боравка у Хагу, министар Вербић је имао билатерални састанак са високом комесарком Астрид Торс.

На маргинама конференције, Канецларија високог комесаријата ОЕБС-а за националне мањине приказала је премијерно филм о оснивању одељења Економског факултета у Бујановцу, као прве вишејезичке и вишенационалне високообразовне институције на југу Србије.

Конференција је окупила представнике 180 влада, невладиног сектора, стручњаке, наставнике и друге локалне и међународне званичнике из области просвете, превенције сукоба и изградње мира, који су разговарали о изазовима у прилагођавању школских система етнички разноликим друштвима.

Извор: Танјуг, РТС, Блиц и Координационо тело