Архива вести
                   

УЗМИ ЗАЈАМ, ПА УЛОЖИ

26. март 2008.

ИНВЕСТИТОРИ који желе да улажу у неразвијена подручја у Србији могу да конкуришу за државне кредите, уз годишње камате од један, односно два одсто. Министарство економије и Фонд за развој објавили су јуче конкурс са кредите предузећима и предузетницима за финансирање изградње нових објеката, проширење капацитета постојећих или проширење пословања постојећих занатских радњи у неразвијеним подручјима Србије. У ту сврху издвојено је укупно две милијарде динара. Инвеститори који улажу у 35 најнеразвијенијих општина у Србији, попут Бабушнице, Беле Паланке, Бољевцља, Бујановца Прокупља, Тутина, Црне Траве, Прибоја, Новог Пазара... моћи ће да добију кредите на седам година, уз један одсто камате, грејс периодом од годину дана и уз хипотеку првог реда. Ко намерава да инвестира у преостале 23 неразвијене општине, добијаће кредит по цени од два одсто годишње, уз идентичне остале услове. - Ови кредити су тренутно најјефтинији који се могу добити на финансијском тржишту Србије - истакла је Верица Калановић, државни секретар у Министарству економије.
Министарство економије и регионалног развоја припремило је и Нацрт закона о регионалном развоју, којим је предвиђено оснивање државне Агенције за регионални развој, Регионалне развојне заједнице и Фонда за регионални развој.
- Новој влади Србије ће бити предложено да тражи повраћај исплаћеног косовског дуга у износу од 340 милиона долара, и тај новац би био уплаћен у Фонд за регионални развој - истакла је Калановић, додајући да би преостали косовски дуг у износу од 1,24 милијарде долара био намењен развоју општина у српским енклавама на Косову.