Архива вести
                   

УСПЕШНА ПРОТЕКЛА ГОДИНА И ПЛАНИРАНЕ АКТИВНОСТИ ЗА НАРЕДНУ

26. децембар 2012.

Служба Координационог тела анализирала је рад и резултате  у 2012. години и припремила предлог плана активности за наредну годину.

Ове године први пут су обезбеђена бесповратна средства за развој малих и средњих предузећа, предузетника и пољопривредних задруга. Седам фирми из Бујановца, пет из Прешева и три из Медвеђе добиле су 40 милиона динара.

Завршена је прва фаза изградње ванболничког породилишта у Прешеву  и одређена локација за зграду одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Служба Координационог тела допринела је, у последње две године, обезбеђивању 77 уџбеника на албанском језику за ђаке основних школа.

Служба Координационог тела стипендира другу генерацију студената из Прешева и Бујановца који студирају на Универзитету у Новом Саду. Прошле године стипендије је добило 11 студената. Њих деветоро је уписало другу годину студија. Од ове године у Новом Саду са стипендијама Службе Координационог тела студира још 21 студент.

Уз подршку амбасаде Велике Британије први пут је организована бесплатна Школа српског језика за Албанце од 15 до 30 година. Школу похађа 310 полазника из Бујановца и Прешева.

Већ четири године Служба Координационог тела стипендира средњошколце из Прешева, Бујановца и Медвеђе. Више од 800 средњошколаца без родитеља и из социјално угрожених породица стипендирано је у протекле четири године. Ове године стипендију прима 231 ученик.

У 2013. години биће завршени градња и опремање ванболничког породилишта у Прешеву и зграда одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Служба Координационог тела наставиће да подстиче економски развој ове три општине. У наредној години биће додељено 60 милона динара бесповратних срестава.

Током 2013. године  биће преведени на албански језик сви уџбеници за студенте треће и четврте године одељења Економског факултета и биће настављено обезбеђивање  уџбеника за предшколско и основно образовање.  

Ово су само неке од активности којима ће Служба Координационог тела унапредити квалитет живота грађана три општине из своје надлежности.