Архива вести
                   

УСКОРО ЗАКОНИ О РЕФОРМИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

26. септембар 2014.

Београд - Министарка за државну управу Кори Удовички најавила је да ће ускоро бити донете измене закона које ће омогућити учешће локалне самоуправе у европским интеграцијама и професионализацију локалне самоуправе.

"Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи је скоро готов и њиме ће се омогућити да локалне самоуправе прате европске интеграције и у њима учествују", рекла је Удовички на конференцији о увођењу канцеларија и службеника за ЕУ у локалним властима, на којем је истакнуто да такве промене у самоуправи не воде новом запошљавању.

"До сада није било могуће у систематизацији издвојити особе задужене за ЕУ, и то је један од пропуста који ће тим законским изменама бити отклоњен", рекла је Удовички, додавши да ће бити регулисан и низ елемената функционисања месних заједница.

Министарка је најавила је и да ће се ускоро пред Владом наћи Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе који ће омогућити увођење службеничког каријерног система заснованог на начелима деполитизације и професионализације.

Извор: Привредни преглед и Координационо тело