Архива вести
                   

УЏБЕНИЦИ НА АЛБАНСКОМ И ТЕХНОЛОШКИ ВИШКОВИ

21. август 2012.

Начелник школске управе за Јабланички и Пчињски округ, Томислав Симоновић, изјавио је да се уџбеници за децу од првог до четвртог разреда основне школе на албанском језику већ налазе у штампи и да ће бити готови до почетка школске године.

„И ове школске године ученици од првог до четвртог разреда ће добити бесплатне уџбенике, а пројекат финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја. И за ученике националних мањина, као што је албанска, биће  одштампани уџбеници на том језику“, рекао је Симоновић.
Он је додао да ће ове године бити извршена анализа пројекта бесплатних уџбеника за ђаке од првог до четвртог разреда, која би требала да утврди позитивне или  негативне стране пројекта.

„Мислим да ће Министарство наставити са овим пројектом, јер он доста помаже родитељима са „танким“ џепом”, као и онима који су на ивици егзистенције“,рекао је Симоновић.
Симоновић је упозорио на проблем технолошких вишкова који се појавио у школама у Јабланичком и Пчињском округу због све мањег броја деце.

„На листи технолошких вишкова је 180 просветних радника. Као највећи проблем јавља се вишак учитеља, јер је осам школа пријавило учитеље као технолошке вишкове“, рекао је Симоновић.
Он је додао да проблем вишка учитеља неће моћи да буде решен ни њиховимодласком у пензију, јер их веома мало одлази у пензију ове школске године.

Симоновић је  истакао да  постоји пробем са мањком ђака и да нема правила где се уписује мање ђака, у градским или сеоским школама.

„Ми једноставно немамо деце. На територији града Лесковца 200 првака је мање у овој школској години. Прошле године нисмо имали проблем у градским школама, већ у оним мањим, које имају четири до пет ученика, и били смо у дилеми да ли да их затворимо или да им дозволимо наставак рада. Сада се и у градским школама смањио број ђака“, рекао је Симоновић.
Он је истакао да има и потешкоћа са стањем школских објеката.

„На основу информација и извештаја са терена, велики број школских објеката није спреман за почетак школске године. Материјална ситуација је веома критична. На подручју школске управе 13 школа је у блокади. Локалне самоуправе не испуњавају редовно своје обавезе према школама. Многе школе ће започети школску годину у условима у каквим су завршили претходну. Директори имају пробелма због недостатка средства, не могу да се задужују а добављачи неће да их чекају за плаћање“, рекао је Симоновић, који се нада да ће се ситуација  ипак променити на боље пред сам почетак школске године.

homescontents