Архива вести
                   

У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ ВОЈНИКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ У ПРЕШЕВУ ПОСАЂЕНО 600 БОРОВА

29. новембар 2018.

Прешево – Акција пошумљавања Србије у оквиру пројекта „Једно дрво за једног ратника“ спроводи се ове недеље у Прешеву. Садња је почела у уторак када је посађено 600 садница Црног бора у знак сећања на српске војнике погинуле у Првом светском рату.

До краја акције пошумљавања на локацији Прешево у наредних недељу дана биће укупно посађено 8.000 садница.

Обележавање сто година од почетка Првог светског рата (1914-1918) почело је 2014. године када је Министарство правде – Управа за извршење кривичних санкција у сарадњи са ЈП „Србијашуме“ и Шумарским факултетом Универзитета у Београду – покренуло шири друштвени пројекат пошумљавања у Србији уз ангажовање осуђених лица. Пројекат под називом „Једно дрво за једног ратника“ представља јединствен вид обележавања стогодишњице Великог рата у Србији, и у то име биће посађено 1.300.000 садница – по једно дрво за сваког погинулог српског војника.

“Овај Пројекат има за циљ да оживи сећање на херојске жртве српског народа у Првом светском рату. У оквиру социјалног циља Пројекта добровољно радно ангажовање осуђених лица треба да подстакне осећај њихове корисности у друштву. Овакво ангажовање осуђених лица компатибилно је са новим тенденцијама у систему извршавања кривичних санкција – рад у јавном интересу – који се изриче за лакша кривична дела и прекршаје”, наводе у предузећу “Србијашуме”.

Еколошки циљ Пројекта је повећање површина под шумама и то има непроцењив значај за очување животне средине, чији квалитет директно зависи од степена шумовитости.

У оквиру пројекта „Једно дрво за једног ратника“ од 2014. године до данас посађено је преко 1.200.000 садница. Пројекат се завршава у децембру ове године када ће уз пригодну свечаност бити обележен крај Пројекта и посађена и последња од 1.300.000 садница.

Извор: Југмедиа и Координацино тело