Архива вести
                   

У „СВЕТОМ САВИ“ 120 МЕСТА ЗА БУДУЋЕ СРЕДЊОШКОЛАЦЕ

28. јун 2022.

Бујановац – Београд - Бујановачка Средња школа “Свети Сава” ове године у први разред може да упише максимално 120 свршених основаца.

Како је рекла Бисерка Јовић, директорка школе, у првом разреду се уписују четири одељења са по највише 30 ученика.

Прошле године је у првом разреду било 150 места, а уписан је 101 ученик.

„ Сада у четвртом степену имамо образовне профиле “царински техничар”, “медицинска сестра-васпитач” и “машински техничар моторних возила”, док у трећем степену има места за 30 кувара од којих ће се 10 ученика образовати по дуалном образовању, а 20 у редовном“, каже директорка Јовић.

Нагласила је да се ученици који уписују смер “кувар”, за који влада велико интересовање, определе за дуално образовање због добре праксе и бенефита по њих.

„Препоручујем да се кувари уписују по дуалу, јер од првог разреда имају праксу код социјалних партнера који евентуално сутра могу бити њихови послодавци и то су бенефити за ученике у сваком смислу“, додаје директорка.

Будући кувари који се определе за дуално образовање, биће у прилици да кулинарске вештине и умећа стичу од ментора у ПУ “Наша радост” у Бујановцу, пицерије “Бергамо” и ресторана “Градска меана” у Врању, као социјалних партнера школе.

Поред великог интересовања за профил “медицинска сестра-васпитач”, према речима директорке, ништа мање популаран није ни смер “царински техничар”.

„Оба смера су подједнако популарна. Од како смо поново увели царинског техничара уписивали смо по 30 ученика. Увек је било попуњено“,  каже Јовић.

Према календару Министарства просвете, попуњавање и подношење листа жеља за упис у средње школе је до 6. јула, а већ 13. јула ће на порталу Моја средња школа моћи да се изврши увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Извор: Бујановачке, Координационо тело