Архива вести
                   

У СЕДАМ ОПШТИНА ПЧИЊСКОГ ОКРУГА ОКО 600 ОБОЛЕЛИХ ОД МАЛИХ БОГИЊА

18. мај 2018.

Бујановац, Прешево-Од седам општина Пчињског округа у њих шест проглашена је епидемија малих богиња, а до сада је регистровано око 600 случајева заражених морбилима, изјавио је епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању, Слађан Станковић. Он је рекао да је последња општина у којој је проглашена епидемија малих богиња Трговиште, у којој за сада има 15 оболелих од чега су њих троје здравствени радници, као и да се на дневном нивоу Завода за јавно здравље у Врању пријављује око пет нових случајева морбила.

„У Трговишту су се мале богиње пренеле из Врања где је један од здравствених радника био у контакту са зараженим лицем. За сада у Пчињском округу епидемија малих богиња није проглашена само у Босилеграду, где је забележен само један случај оболевања“, казао је Станковић.

Он је навео да је највећи број оболелих од малих богиња у општинама Сурдулица и Бујановац, затим у Прешеву и Врању, док је најмањи број оболелих у општинама Владичин Хан и Трговиште, као и да је у свим овим општинама проглашена епидемија малих богиња.

"По броју оболелих од малих богиња Пчињски округ је на трећем месту у Србији, иза Београда и Ниша, али је на првом месту ако се узме у обзир број оболелих у односу на број становника. Тенденција је у целој Србији да епидемија малих богиња јењава, осим у Пчињском округу где се свакодневно пријављују нови случајеви“, објаснио је Станковић.

Извор: Бета и Координационо тело