Архива вести
                   

У ПРЕШЕВУ СМЕШТАЈ ЗА 1.000 МИГРАНАТА ДНЕВНО

9. новембар 2015.

Прешево - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је у Прешеву да ће у халама које се реновирају, током зиме моћи да се привремено смести до 1.000 миграната дневно.

Он је најавио да ће реновирање хала некадашње Дуванске индустрије, у оквиру Прихватног центра за мигранте, бити завршено већ за десетак дана.

„Не само да се сместе и прођу, већ ће моћи и да преспавају. По завршетку радова,  капацитет овог објекта ће се  вишеструко повећати. Дакле, испуњавамо обавезе које смо преузели, али очекујемо и да помоћ која треба да стигне од донатора буде бржа и већа како би ширили привремене капацитете. Ови људи нису ту да остану, али нису ту ни да се смрзну са децом", рекао је Вулин, који је и председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова.

У Прешево је у последња три дана, према евиденцији Црвеног крста и Комесаријата за избеглице и расељена лица, дошло мање миграната у односу на пре неколико недеља.

Од петка у подне до суботе ујутру, у Прихватном центру је регистровано око 1.500 миграната.

До мањег прилива миграната дошло је због штрајка грчких морнара, па мигранти нису могли да се пребаце са острва на копно.

„Прилив миграната је био нешто мањи због штрајка, али тај штрајк је престао и већ крајем викенда очекујемо поново веће гупе миграната. Ми ћемо бити спремни и за њихов прихват", нагласио је Вулин.

И представници Црвеног крста и Комесаријата за избеглице кажу да су спремни за прихват већег броја миграната.

Поред реновирања нових хала за прихват миграната, у Прешеву се увелико изводе и радови на изградњи прилазног пута поред железничке станице.

Када пут буде завршен за две недеље, мигранти неће више морати да стоје у реду дуж главне улице на улазу у то место.

Извор: РТВ, ТВ Студио Б, РТС 1 и Координационо тело