Архива вести
                   

МЕЂУНАРОДНИ КУРС ЗА ИНСТРУКТОРЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

15. мај 2024.

Међународни курс за инструкторе Уједињених нација који ће обучавати војно особље јединица задужених за интеракцију са локалном популацијом у зони мировних операција почео је јуче у бази „Југ“ код Бујановца.

Организатор курса је Интегрисана служба за обуку Уједињених нација, уз подршку Центра за мировне операције Војске Србије, а полазници су припадници Војске Србије и оружаних снага 12 страних земаља.

Полазници ће се током двонедељног усавршавања у нашем центру оспособити за извођење обуке у складу са важећим наставним материјалом Уједињених нација за обуку вода за интеракцију са локалном популацијом. 

Реч је о специјализованој јединици која има улогу да успостави, подржи и промовише дијалог са становништвом, државним и невладиним организацијама у зони операције, и на тај начин пружи подршку команданту у разумевању окружења у којем су ангажоване мировне снаге Уједињених нација.

Реализација овог курса представља наставак подршке коју Република Србија, с циљем изградње и очувања мира у свету, пружа специјализованим службама Уједињених нација и потврду квалитета обуке и припрема које се у Војсци Србије спроводе за потребе учешћа у мировним операцијама.