Архива вести
                   

У ПОТРАЗИ ЗА БОЉИМ ЖИВОТОМ

27. октобар 2014.

Осмочлана породица Нешковић из удаљеног планинског села Црвеника у куршумлијској општини, где нема ни пута ни школе, у потрази за бољим животом, пре годину и по дана, преселила се у Медвеђу. Радош, отац шесторо деце, добио је посао у руднику Леце, а општина им је обећала помоћ у решавању стамбеног питања.

Одлука није била лака, али  жеља да деца живе боље довела их је у Медвеђу. Тешко је без свог крова над главом, али се Нешковићи не жале.

„Не кајем се што смо дошли, јер нам је много боље. Услови за децу су бољи. Близу је пут, школа, вртић, Дом здравља", каже Радош Нешковић.

Оронулу кућу са две собе, за коју кирију плаћају 100 евра месечно, једва су нашли у Медвеђи. Редовно измирују и све рачуне. За остало стежу каиш и сналазе се док не стигне прва Радошева рударска плата.

„И приватно радим. Идем у шуму, вучем дрва као и остали људи овде. Сналазимо се некако", каже Радош Нешковић.

Имају мало, а опет кућа пуна деце, четири дечака и две девојчице.

Иако овде немају никог свог, у општини кажу да Нешковићи неће бити сами на путу решења њиховог стамбеног питања, јер има и воље и начина да им се помогне.

„Ми ћемо преузети да макар годину дана плаћамо кирију за стан, да они не би имали трошкове док не нађемо адекватно решење", каже председник општине Медвеђа Слободан Драшковић.

Ово је једина породица која се у протеклих неколико година доселила у Медвеђу. Можда су баш Нешковићи наговештај да би слика о израженој миграцији у Горњој Јабланици могла да се промени.

Извор: РТС и Координационо тело