Архива вести
                   

У ОВОЈ ГОДИНИ СМАЊЕН БРОЈ РАДНИКА НА ЦРНО У ЈАБЛАНИЧКОМ ОКРУГУ

29. септембар 2020.

Лесковац - Упрвих осам месеци ове, као и у истом периоду прошле године, инспекција рада је на подручју Јабланичког округа обавила готово исти број од око 1.300 наџора рада на црно. У прошлој години је затечено око 300 радника, док је у овој само 80, показују подаци Одсека инспекције рада за Јабланички округ.

У истом периоду и прошле и ове године је било 11 нерегистрованих субјеката који никада нису пријавили делатност.

„Рад на црно дефинитивно постоји, али је у овој години драстично смањен.  Разлози за то су вишеструки: веће запошљавање у великим иностраним компанијама,као и борба против Ковида 19, јер многе делатности код којих има највише рада на црно нису могле да раде на уобичајен начин. Ту, пре свега, мислим на угоститељство, грађевину и трговину“, рекла је Милица Кљујић Китановић, шеф Одсека инспекције рада за Јабланички округ.

Велики број послодаваца прави исте грешке јер сматрају да такозвани пробни рад не треба да буде регулисан уговором.

„То није тачно и прецизно је регулисано Законом о раду и Законом о централном регистру обавезног социјалног осигурања.Сваки рад,мора бити с уговором о раду и мора да буде плаћен“ , нагласила је она.

Објаснила је да је законима регулисано да пре ступања на рад, радник мора да буде пријављен, а  документација о томе мора да буде на радном месту.

„Дешава се да радници раде по 3 месеца а не приме зараду и онда дођу у инспекцију рада и то пријављују. Потребно је одмах реаговати, да би и инспекција то учинила правовремено“, истиче шеф Одсека инспекције рада.

Казне за рад на црно су за предузетнике од 300 до 500 хиљада динара, за правна лица од 800 хиљада до 2 милиона динара и за одговорно лице у правном лицу од 50 до 150 хиљада динара.Казне за нерегистрована физичка лица су од 50 до 500 хиљада динара, а за правна лица од 200 хиљада до 2 милиона динара.

Провере пријава врше се по свим позивима, то важи и за анонимне, којих има од 2 до 3 месечно.

Министарство за рад, борачка и социјална питања је 2018. године покренуло  пројекат који и данас функционише, на основу кога се позивом на бесплатан број 0800 300 3007 анонимно пријављује рад на црно и друге неправилности из радних односа.

Извор: Југмедиа и Координационо тело