Архива вести
                   

У Медвеђи, Бујановцу и Прешеву одржанe обуке за представљање поступка избора чланова Националног савета албанске националне мањине путем електорске скупштине

24. март 2023.

Представници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Републичке изборне комисије и Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, уз подршку Мисије ОЕБС у Републици Србији, одржали су у Медвеђи, Бујановцу и Прешеву обуке у циљу информисања припадника албанске националне мањине о прописаним процедурама за подношење електорских пријава и спровођењу електорске скупштине за чланове Националног савета албанске националне мањине.

Према раније најављеним терминима, обуке су одржане 21. марта у Медвеђи, а 22. марта 2023. године у Бујановцу и Прешеву.

Обуке су одржане у интерактивној атмосфери, а припадници албанске националне мањине исказали су велику заинтересованост за предстојеће електорске изборе. На обукама су припадници албанске националне мањине од представника Министарства и Републичке изборне комисије добили одговоре на бројна питања и детаљно су упознати са прописаном процедуром подношења електорских пријава и поступком спровођења електорске скупштине за избор чланова Националног савета албанске националне мањине.

Државни секретар проф. др Рејхан Куртовић је на обукама истакао да Влада Републике Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог чине максималне напоре да се електорски избори за Национални савет албанске националне мањине одрже што пре, како би у што краћем року био изабран нов сазив Националног савета који ће у будућем периоду у пуном капацитету реализовати овлашћења у области образовања, културе, обавештавања и службене употребе језика и писма. Куртовић је рекао да се може очекивати да се избори распишу у наредних неколико дана и да ће се приликом одређивања датума одржавања електорске скупштине водити рачуна о свим специфичностима, као и предстојећем Бајраму. Он је искористио прилику да још једном позове све Албанце који имају активно бирачко право и који су уписани у посебан бирачки списак албанске националне мањине да узму активно учешће на предстојећим електорским изборима, како би албанска заједница добила репрезентативан и квалитетан представнички орган мањинске самоуправе.

На обукама је, између осталог, предочено да је процедура избора путем електорске скупштине прописана Законом о националним саветима националних мањина и да ће се на предстојећим електорским изборима за Национални савет албанске националне мањине бирати 15 чланова Националног савета. Одлуку о расписивању електорских избора доноси Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у року од 60 дана од распуштања националног савета, тако да се одрже у наредних 45 дана. У складу са Законом, рок за подношење електорских пријава је 30 дана пре одржавања електорске скупштине. Сваки кандидат за електора мора бити уписан у посебан бирачки списак албанске националне мањине и мора доставити писмену подршку најмање 20 припадника албанске националне мањине, такође уписаних у посебан бирачки списак те мањине.

Извор: Министарство за људска и мањинска права и друштвени диалог и Служба Координационог тела

 

homescontents