Архива вести
                   

У ЛЕБАНУ ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА ДИЈАЛИЗУ

23. мај 2018.

Медвеђа-Иако је прве пацијенте требало да прими још прошле године, изградња Центра за дијализу у Лебану завршена је, тако да бубрежни болесници из Медвеђе, Бојника и Лебана на дијализу неће морати да иду у Лесковац.

Нова зграда Центра налази се при Дому здравља у Лебану, а о пацијентима ће се бринути два лекара и шест медицинских сестара. У Центру постоји шест нових апарата за дијализу, а према речима в.д. директора Дома здравља, Владана Станојевића, особље је било на обуци и спремно је за рад.

„Центар је потпуно спреман за рад са бубрежним болесницима. Медицинске сестре и лекари су на обуци и спремни смо за рад са 18 пацијената недељно. На овај начин ћемо растеретити Општу болницу у Лесковцу, а пацијентима ће много лакше бити да на дијализу долазе у наш Центар, а не као до сада да путују у Лесковац“, објаснио је Станојевић.

Завршни грађевински радови почели су почетком марта 2017.године и финансирани су једним делом средствима Европске уније и Владе Швајцарске које су кроз развојни програм Европски Прогрес издвојиле 5 милиона динара, 10 милиона динара уложено је из републичког буџета, док је из локалног издвојено 8,5 милиона динара.

Извор: Инфо центар југ и Координационо тело