Архива вести
                   

ТОМАС МУР, ЗАМЕНИК ШЕФА МИСИЈЕ ОЕБС У СРБИЈИ

13. јули 2012.

Какву ситуацију на југу Србије остављате свом наследнику, обзиром да ускоро напуштате нашу земљу? Чиме сте од урађеног до сада веома задовољни, а која област на југу Србије, по вашем мишљењу, има простора за напредак?

“Канцеларија Мисије ОЕБС-а присутна је на југу Србије од 2001. године. Од помоћи у успостављању мултиетничке полиције, обуке за локалне новинаре, подршке мултиетничким локалним властима, дошли смо до отварања мултиетничког одељења Економског факултета у Бујановцу. Ово бих издвојио као круну вишегодишњих напора Владе Србије и свих њених партнера у овом послу да још једном покажу да у стабилном окружању приоритети леже у економском напретку и улагању у образовање. С друге стране, чини ми се да су основне и средње школе још увек етнички подељене и да је потребна нека врста акционог плана како би се образовање интегрисало и на том нивоу. Корист је обострана, за све заједнице на југу Србије, а нарочито за младе Албанце, који не говоре довољно добро или уопште  језик своје земље. Када сумирам целокупан рад на југу Србије, рекао бих да је далеко више позитивних помака, али наравно да остаје доста тога да се уради, јер места за напредак увек има. Улагање у инфраструктуру на југу, као и отварање нових радних места, уосталом, као и свуда у Србији, тренутно је горуће питање. Исто тако, интеграција мањина и њихово квалитетно представљањеу оквиру државних институција захтева велику подршку владе Србије. С друге стране, рад националних савета може и треба да игра исто важну улогу у промовисању права етничких Албанаца у Србији. Савет треба у потпуности да искористи овлашћења која има по закону, како би испунио захтеве и потребе заједнице коју представља, помогао њену интеграцију, и истовремено  сачувао културно наслеђе и разноликост.”

После конститутивне седнице СО Бујановац  од 8. јуна, лидери албанских станака које су остале у опозицији рекли су да је због тога што нису, као до сада, све албанске партије ушле у власт угрожена "стабилност и безбедност" региона. Какав је ваш став по том питању?

“Веома је важно да локална власт у Бујановцу одражава мултиетничку природу општине. Сматрам да је формирање мутлуетничке владе, као и претходних година, веома важан корак за демократију у овом региону. Увек је добро да у оквиру сваке, па и општинске власти постоји и квалитетна опозиција.  Добро је да рад било које, па и локалне владе, буде под будним оком људи који имају искуство у раду у органима власти.

Шта ОЕБС очекује од новоформиране власти у Бујановцу и у ком смислу ће она имати подршку ваше организације?

“Већ сам поменуо инфраструктуру као важну компоненту развоја. У том смислу, велики број људи коју су привремено избегли из својих домова налази се у привременом смештају и мислим да сви желимо да видимо да је могуће трајно и добро решење за то питање. Могло би се рећи да ово стање утиче и на развој региона и спречава људе да наставе свој живот нормално, да привређују, да напредују, и ја знам да ти људи не могу да чекају. По овом питању, очи су упрте и у Београд и у локалне власти. Ја се надам да ће нова локална власт схватити у потпуности значај овог проблема и третирати га са великом пажњом, јер у сарадњи са међународном заједницом, сви треба да радимо на проналажењу неопходних финансијских фондова за трајно решење овог питања.

Како коментаришете изјаве појединих локалних функционера Бујановца и Прешева, пре свега господе Рагмија Мустафе, председника Прешеве или Јонуза Муслијуа, доскорашњег председника парламента у Бујановцу, да ће се залагати за припајање југа Србије Косову?

“Међународна заједница и сви релевантни политички представници на западном Балкану јасно су ставили до знања да нема промене граница у региону.

Да ли такве изјаве могу да дестабилишу регион?

“У политичким деклерацијама које су претходних година једногласно усвајали албански посланици 2003,2006,2007 и 2011. године јасно су прихваћене постојеће границе. Било која изјава која није у складу са тим, не одражава став албанских политичара постигнут консензусом у деклерацијама. Током три године проведене овде у региону, приметио сам повећан број неодговорних изјава и поступака. Стога мислим да је најважније да се и локална и републичка власт више посвете побољшању живота грађана Србије, било да они живе у Прешеву, Смедереву или Тутину. Квалитет живота, образовање, општинске услуге, здравствена заштита, борба против корупције, економски просперитет, унапређење заштите животне средине, то су ствари на које полажу сви грађани, живели у Европи или Сједињеним Државама. Зато мислим да сваки политичар који преузима обавезу за бављење једним таквим одговорним јавним послом мора да крене од ових принципа.