Архива вести
                   

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА 48 ПРЕДУЗЕТНИЦА СА ЈУГОИСТОКА И ЈУГОЗАПАДА СРБИЈЕ

20. април 2016.

Рашка - Министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић и амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух уручили су јуче у Рашки уговоре о додели субвенција вредних 368.000 евра за 48 предузетница из 22 општине југоистока и југозапада Србије.

Субвенције у виду опреме обезбеђене су у оквиру пројекта за економско оснаживање жена које реализује Евопски Прогрес, а финансирају Европска унија и владе Швајцарске и Србије.

Министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић рекла је приликом доделе уговора да је Влада Србије 2016. годину прогласила „годином предузетништва”, током које ће посебна пажња бити усмерена на жеснко предузетништво.

„Запошљавање жена и њихово укључивање на тржиште рада један је од приоритета Владе Србије и зато смо ми активни партнери у пројектима које финансирају Европска унија и Влада Швајцарске, а који имају за циљ унапређење друштвеног и економског положаја жена и родне равноправности”, рекла је Јоксимовић.

Амбасадор Швајцарске Жан Данијел Рух истакао је да његова земља и ЕУ више од деценије активно раде на успостављању родне равноправности у Србији.

„На овај начин промовишемо женско предузетништво, али и родну равноправност. Ви представљате прави узор за друге жене које желе да се осамостале и започну свој посао, а Европски Прогрес је ту да вам пружи подршку”, нагласио је Рух у обраћању добитницама субвенција.

„Када 48 жена ступа на пут да оснује свој властити посао са изгледима да отворе још нових радних места, то одмах значи бољи живот за њихове породице, а позитивно утиче на локалну економију и бољи животни стандард грађана. Најважније је, ипак, то што ви дајете сјајан пример генерацијама које долазе“, рекао је Грем Тиндал, руководилац програма Европски Прогрес.

Нове предузетнице покренуће предузећа за производњу одеће, накита, прераду воћа и поврћа или ће отворити стоматолошке ординације.

Европски Прогрес ће им пружити менторску подршку и стручну помоћ у вођењу посла како би се обезбедила одрживост пословања и очекује се да ће до краја 2017. године допринети отварању најмање 80 нових радних места у општинама обухваћеним програмом, које укључују и општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Извор: Европски прогрес и Координационо тело