Архива вести
                   

ШТИТЕ УСЕВЕ У ЛОШИМ УСЛОВИМА

31. јули 2014.

Лесковац - Свака противградна станица у Јабланичком округу има три до четири ракете, а очекује се да ће у републичком буџету да се обезбеди  довољно средстава за  набавку нових , рекао је за начелник  Окружног штаба за ванредне ситуације у Лесковцу Миодраг Марјановић.

Он је додао да технички проблеми, који укључују оштећене лансирне платформе, дотрајале зграде и застареле радио станице, отежавају рад противградних станица.  

Противградни стрелци су у мају и јуну деловали и потрошили укупно 129 ракета на подручју Јабланичког и Пчињског округа. Захваљујући томе градоносни облаци су разбијени и спречено је наношење огромне штете пољопривредним усевима.  Углавном су то биле суградице, док је у једном делу Пчињског округа падао и град, али су штете незнатне.  У Јабланичком округу  било је суградице, али је реч о малим падавинама, без штетних последица по пољопривредне усеве.

Тренутно је на противградним станицама распоређено 235 ракета.

Проблема има у копненој зони безбедности, јер је још 2000. године утврђено да на 10 киломената од административне линије са Косовом и Метохијом не сме да се дејствује противградним ракетама, тако да на том простору велики број станица није активан. Такве станице укључују оне у  Лесковцу, Лебану,Медвеђи, Врању, Бујановцу и Прешеву

Проблема има и са стрелцима. Они склапају уговор са Хидрометролошким заводом и добијају месечну накнаду од 4.000 динара. Овај износ је веома низак, будући да они морају да буду у приправности шест месеци током године. Тај проблем се до сада решавао у сарадњи са локалним самоуправама, тако што су оне партиципирале у надокнаду стрелцима у износу  од најмање 4.000 динара,  тако да они укупно примају 8.000 динара месечно. Међутим, има наговештаја да ће у Лесковцу та средства износити  више од 4.000 динара и да ће стрелци бити адекватно плаћени за свој рад.

Прошле године је на подручју Врања страдало 60-70 хектара, а штета је износила 60 посто на свим усевима.

На територији Лесковца било је штете на подручју Купиновице и Јашуње, као и у Винарцу.

У овој години, на  подручју Јабланичког округа није било штета од града.

Извор: Југпрес и Координационо тело