Архива вести
                   

СТИПЕНДИСТИ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА У ПОСЕТИ БЕОГРАДУ

19. новембар 2010.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа организовало је посету Београду за 206 средњошколца, стипендиста Координационог тела, из ове три општине. Ово је други пут да Координационо тело додељује стипендије средњошколцима из Прешева, Бујановца и Медевеђе. На пријему у „Палати Србија“, у присуству званичника Владе Републике Србије и представника међународне заједнице, организован је пријем за ученике са југа Србије на којем су им свечано уручили уговоре о стипендијама председник Координационог тела, министар Милан Марковић, министар просвете Жарко Обрадовић и народни посланик Риза Халими.

Горан Ћирић, генерални директор ЈПП Пошта Србије стипендистима Координационог тела уручио је пригодне поклоне, а Срђан Цекић, председник извршног савета Поштанске штедионице штедне књижице са улогом од 5.000,00 динара.

Током церемоније додељивања уговора о стипендирању министар Марковић указао је да се држава труди да највише енергије посвети младима у циљу стицања знања које ће им омогућити да једног дана буду од користи општинама из којих долазе.  Он је поручио средњошколцима да имају шансу да свој живот учине бољим и да буду мост помирења и сарадње два народа који нису имали најбоље односе у прошлости.

„Ви сте млади људи и не смете да робујете прошлости. Од вас зависи каква ће бити будућност, а ми ћемо се трудити да вам омогућимо да она буде што лепша“, поручио је Марковић средњошколцима.

Координационо тело организовало је студијску посету Београду као додатну награду овим ученицима. Стипендисти су најпре посетили Дом народне Скупштине где су разговарали са председницом Славицом Ђукић-Дејановић, која је изразила уверење да ће средњошколци након коришћења стипендија бити у могућности да још више улажу у себе и стицање знања и да на тај начин могу да помогну срединама из којих долазе и додала да је уверена да ће неко од средњошколаца са којима је разговарала једног дана седети у скупштинским клупама. 

Након посете Дому Народне скупштине средњошколце је примио председник Републике Србије Борис Тадић. Током пријема у Председништву Србије председник им је поручио да у тешком времену у коме живе на првом месту морају да испуњавају своје своје обавезе, али и да имају времена за игру. Председник Тадић је поручио младим стипендистима да је од изузетне важности да се усавршавају и школују. У разговору са ученицима албанске, ромске и српске националности председник је изразио задовољство тиме што цео владин програм подршке њиховом школовању тече веома добро. Борис Тадић је додао да му је драго што деца која желе да се школују имају могућност да то и остваре.

Живећемо на простору у коме више нема сукоба . То је мој сан, а убеђен сам да је то и ваш сан“, поручио је председник Републике деци са југа Србије.

Стипендисти Координационог тела сусрели су се и са градоначелником Београда Драганом Ђиласом који их је примио у згради Старог двора. Осим поклона добродошлице и обиласка престонице са водичима Туристичке организације Београда, градоначелник им је такође обећао да ће за њих организовати долазак на неки од предстојећих концерата великих музичких звезда у Београдској арени. Њихов поновни долазак биће и прилика да се друже и упознају са својим вршњацима из Београда.

„Заиста смо срећни што можемо да вас угостимо. Београд је град отвореног срца и спреман је да прихвати све оне који желе да га посете, да овде студирају или живе. Будите оптимисти и позитивни, јер сте много млади да бисте се плашили како ће бити сутра, о томе ћемо бринути ми старији“, рекао је Ђилас.

Пријему су присуствовали градски секретар за образовање Владимир Тодић и његова заменица Драгица Моро.

Деветнаестогодишња Дафина Алију из Бујановца поклонила је председнику Републике Србије и градоначелнику Београда први мултиетнички часопис „Вива Бу“ омладинског центра „Ти и ја смо ми”, који су заједнички приредила деца српске, албанске и ромске националности.

homescontents