Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ СА АЛБАНСКИМ ПОЛИТИЧКИМ ЛИДЕРИМА О ПРИМЕНИ ИЗВЕШТАЈА КОЈИ ЈЕ УСВОЈИЛА ВЛАДА

24. јун 2013.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић рекао је у Бујановцу да је постигнут договор да албански политички лидери из ове три општине до 15. јула разговарају са премијером Србије, Ивицом Дачићем о имплеменатцији Извештаја од 7. тачака у којем су садржани њихови захтеви.

Предлоге за решавање проблема у Бујановацу, Прешеву и Медвеђи сви албански политички лидери уобличени су у Извештају од осам тачака коју су усвојили 25. фебруара ове године на заједничком састанку који је одржан у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу и у присуству председника Координационог тела.

Влада Србије усвојила је 04. јуна Извештај који сада има седам тачака, јер је осма тачка распоређена у осталих седам.

Председник Координационог тела, Зоран Станковић је након састанка са свим политичким лидерима из три општине у Бујановцу рекао да је дефинисан начин на који ће се водити разговори између албанских лидера и Владе Србије.

„Очекујем да ће премијер и министри примити албанске лидере до 15. јула, а да ћемо након тога имати радно лето у коме ћемо припремити предлоге решења и све оно што би требало да буде реализовано кроз овај разговор што ће допринети потпуној стабилизацији стања на овом простору“, објаснио је Станковић.

Станковић је навео да би од септембра требало да почну разговори о темама које су груписане у седам целина, а да ће договори који буду постигнути бити реализовани кроз одлуке Владе и то као карткорочна решења која су могућа у наредних шест месеци, средњорочна до годину дана и дугорочна за чије решавање ће требати две и више година.

„Питање уписа у бирачки списак једно је од питања које ће се краткорочно решавати у року од шест месеци. Све шта су албански лидери 25. фебруара поставили као теме за разговор Влада је прихватила као теме за решавање“, рекао је Станковић. Он је навео да би требало да се дефинише где ће разговори бити обављени и ко ће поред представника Владе Србије и Албанаца бити присутан на тим разговорима.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи рекао је да ће на првом састанку са премијером Ивицом Дачићем највероватније бити присутни представници свих политичких партија Албанаца из општина Бујановац, Прешево и Медвеђа.

"Након тога ми би требало да се међусобно договоримо и да одредимо неког човека који ће да буде као координатор. Кроз  разне ресоре задужено је 13 министарстава, а која ће тачка бити прва у разговорима зависи од албанске стране и од одређеног министарства које је спремно да почне разговор, казао је Арифи . Он је навео и да је подршку у разговорима између политичких представника Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе са Владом Србије у решавању животних питања на том подручју 10.јуна дала и група амбасадора „Пријатељи југа Србије“.

 Састанку са председником Координационог тела у просторијама ОЕБС-а  у Бујановцу присуствовали су народни посланик, Риза Хаљими, који је и председник Партије за демократско деловање, Шаип Камбери, председник огранка те партије у Бујановцу, председник Покрета за демократски прогрес, Јонуз Муслиу, председник општине Прешево, Рагми Мустафа, који је и лидер демократске партије Албанаца, Скендер Дестани, лидер Демократске уније долине и Рахми Зуљфиу, председник Демократске уније Албанаца.

Теме за разговор се односе на заступљеност Албанаца у државним институцијама, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализацију у правосуђу, образовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору.

Извор: БЕТА