Архива вести
                   

СТАНКОВИЋ: АЛБAНСКИ ЛИДЕРИ СА ЈУГА СРБИЈЕ ДО 15. ЈУЛА КОД ДАЧИЋА

10. јун 2013.

Београд – Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, најавио је да ће премијер Ивица Дачић, до 15. јула примити албанске лидере из три општине са југа Србије са којима ће рaзговрати о решавaњу приоритетних прoблема који су дефинисани у Платформи усаглашеној са Албанцима.

Станковић је подсетио да је на основу разговора који су, у присуству представника ОЕБС-а, током јануара и фебруара, вођени са представницима Албанаца из Прешева, Бујановца и Медвеђе, влада Србије 4. јуна усвојила платформу која има седам тачака. Она се односи на заступљеност Албанаца у државним институцијамa, економски опоравак три општине, службену употребу језика, писма и националних симбола, децентрализцију у правосуђу, обрзовање, културу и медије, здравство и социјалну заштиту и безбедност и мере за успостављање поверења на том простору, изјавио је шеф Координационог тела.

Станковић је, такође, рекао да ће до 15. јула, зависно од обавеза премијера Дачића везаних за примену бриселског споразума, премијер са представницима 13 министарстава ,у присуству представника ОЕБС-а, примити албанске лидере. Разговори о решавању назначених питња требало би да почну у септембру, а трајали би зависно од тога колико је времена потребно за одређена решења. За она краткорочна требаће шест месеци, за средњорочна до годину дана од почетка разговора, а за дугорочна две и више година. Додао је да ће бити испуњене и обавезе које су раније преузете а које су остале нереализoвaне.

Он је напоменуо да су се о темама сагласили и људи на власти и партије у опозицији.

Станковић каже да не очекује дестабилизацију тог региона и то из више разлога.

"Људи траже да им се решавају основна животна питања, а што се тиче политичких питања која су наметнута или изнуђена из разноразних разлога, то је сада мањи проблем за људе који тамо живе", рекао је Станковић.

Он је оценио да је усвајање резолуције у Приштини о заштити права Албанаца из прешевске долине провокција на коју Београд не жели да одговара.

Извор: Танјуг