Архива вести
                   

СПРЕМАЈУ СЕ МОНТАЖНИ ОБЈЕКТИ ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ У ПРЕШЕВУ

30. септембар 2015.

Прешево – За предстојећу зиму, када се и даље очекује прилив миграната на подручје општине Прешево из правца Грчке и Македоније, почеле су припреме за стварање услова како би се, поред шаторског, обезбедио адекватан смештај за зимске временске услове.

У Прихватном центру у Прешеву у току су радови на адаптацији једне просторије која ће бити намењена за смештај жена и деце. Према најавама из хуманитарних организација, на овај начин биће омогућен смештај више од 400 особа.

Ахмет Хаљими из Црвеног крста у Прешеву потврдио је да је донацијом словачке амбасаде стигла одређена количина зимске одеће и обуће.

„Хуманитарни програм сада усмеравамо на зимске услове јер је сваким даном температура  све нижа, а било је и неколико потпуно кишних дана. Мигранти који долазе су углавном у летњој одећи и обући, што захтева додатне напоре како би им обезбедили адекватну одећу за њихов даљи пут“, рекао је Хаљими.

Представници Комесаријата за избеглице, као и међународних хуманитарних организација, најављују да ће сви мигранти у време предстојеће зиме имати у Прешеву по један оброк, као и редовну контролу лекара, који региструју све више случајева назеба и прехладе, нарочито код деце, због мањка топле одеће, вишенедељног путовања и слабе исхране.  

Извор: Данас и Координационо тело