Архива вести
                   

СЛОБОДАН ДРАШКОВИЋ ДЕСЕТ ГОДИНА ПРЕДСЕДНИК СО

21. мај 2008.

У Медвеђи поново убедљива победа Групе грађана и ДС - а
Лесковац, Медвеђа - Коалицију Група грађана - ДС на челу са актуелним председником општине Слободаном Драшковићем убедљиво је победила на локалним изборима у Медвеђи. Најпопуларнији политичар у Медвеђи и коалиција коју је предводио освојила је 14 од 35 одборничких места у локалном парламенту. Слободан Драшковић, просветни радник из Медвеђе, који је био често на мети појединих београдских моћника, већ десет година седи у председничкој фотељи. По томе би се рекло да је у овом градићу направио право чудо. Но, чуда нема јер оно што је са сарадницима уради протеклих година било је, изгледа, довољно да поново придобије наклоност највећег дела бирача.
- Наставићемо започето са нашим партнерима у СО како бисмо допринели развоју овога краја. Добро је познато да годинама не раде фабрике чије су централе ван општине и то је невоља која нас стално притиска. Сада је најважније да смо успели да приватизујемо рудник Леце па ће ускоро до посла доћи око 300 рудара и других радника - каже Драшковић.
Драшковић истиче да је локална самоуправа донела одлуку да свим инвеститорима обезбеди повољне услове за градњу привредних објеката, а ослобођени су и бројних комуналних такси, али ни то, за сада, није било довољно подстицајно да се покрене инвестициони циклус. Због тога што су тзв. девастирано подручје, сви инвеститори овде такође могу под повољнијим условима да граде погоне. Слободан Драшковић истиче да је тренутно у плану градња стационара у Сијаринској Бањи, једином бањском центру Јабланичког округа. Такође би садашњи дом у Сјаринској Бањи, како се очекује, требало да буде претворен у клинику.
Драшковић такође најављује да ће наредних година бити активиран део запуштених имања у планинској забити. Идеја да се у неким селима отворе етно центри, односно центри за одмор и рекреацију, такође има све више присталица, али остваривање тог задатка није могуће без помоћи Републике. Недавно је шабачко предузеће „Фармаком МБ’’ за нешто више од 771 милион динара, односно 9,4 милиона евра, што је, у ствари, била почетна цена, купило рудник олова, злата и цинка Леце и ускоро креће производња. У Медвеђи, као и ранијих година, надају се да ће Леце постати мотор привредног развоја и да ће бити заустављена годинама присутна миграцију становништва, поготово из планинских забити општине.

Двострука сеоба
Миграција становништва из Медвеђе дуго је константа, али је мало шта урађено да се заустави, па није ни чудо што се може видети много натписа „Продајем кућу“. Сеоба је, иначе, двосмерна - Албанци одлазе на Косово и Метохију, а Срби и Црногорци, који напуштају овај крај, нови дом готово искључиво граде у Лесковцу, Нишу и Београду.