Архива вести
                   

СЕЋАЊЕ НА ПРОФ. ДР ЗОРАНА СТАНКОВИЋА

5. октобар 2022.

Београд –  Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, преминуо је на данашњи дан 2021.године од последица Корона вируса .

Зоран Станковић је рођен 1954. године у Теговишту, код Владичиног Хана. Завршио је Медицински факултет у Нишу 1980. године, а докторирао је 1997. године. Специјализацију за судску медицину и патологију затвршио је на ВМА.

У чин генерал-мајора је унапређен 2001. године. Каријеру је започео као војни лекар у Пећи и Врању. Био је патолог на ратиштима бивше Југославије. Био је на челу Војно-медицинске академије од 2002-2005. године и важио је за најмлађег начелника ВМА у историји. На најаву да ће бити смењен са места начелника ВМА, одлучио је да сам оде у пензију.

Постављен је на место министра одбране у првој Влади Војислава Коштунице од 2005-2007. године, и по том основу био је и члан Савета министара Државне заједнице СЦГ.

Био је члан Југословенског комитета за прикупљање података о истраживању злочина против човечности и међународног права од 1993. године. У децембру 1997. године формирао је тим за истраживање последица НАТО бомбардовања Републике Српске због сумње да су коришћени пројектили са осиромашеним уранијумом. Био је члан Комисије за истину и помирење. Такође, био је један од најугледнијих форензичара и патолога у Србији, а од 1995. године радио је као стручњак Уједињених нација. У неколико случајева је сведочио пре Хашким трибуналом.

На предлог странке Г17 плус постављен је на место министра здравља почетком марта 2011. године где је остао до краја мандата Владе Мирка Цветковића.

Почетком новембра 2012. Влада Србије га је именовала за шефа Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу.

Професор Зоран Станковић је за собом оставио супругу, две ћерке и четири унука.

Извор: Координационо тело