Архива вести
                   

САСТАНАК НЕНАДА МИТРОВИЋА СА Њ.Е. РАФАЛ ПЕРЛОМ

14. септембар 2023.

Бујановац – Ненад Митровић, в.д. директора Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа разговарао је са амбасадором Републике Пољске у Србији Рафал Перлом о најзначајнијим спроведеним програмима и планираним активностима у три општине на југу Републике Србије.

На састанку се разговарало о развојном пројекту „Образовање за све – побољшање услова предавања и учења у Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бујановцу“. На конкурсу Амбасаде Републике Пољске у Београду, Основној школи „Бранко Радичевић“ у Бујановцу додељено је 23.100,00 евра, за опремање школе савременим наставним средствима. Министарство спољних послова Републике Пољске финансираће набавку савремене опреме која подразумева 35 смарт телевизора и 35 белих керамичких табли.

„Ова донација је од велике важности и значаја за ученике и наставнике зато што ће побољшати квалитет рада и учења, али и унапредити дигитална знања и вештине како би ученици имали савремено и квалитетно образовање. Овом донацијом ће услови рада свих ученика биће унапређени и квалитет њиховог образовања кроз коришћење модерних технологија у настави биће побољшани“ нагласио је Митровић током састанка са амбасадором Пољске.  

Њ.Е. Рафал Перл је рекао да је пољска национална мањина призната у Републици Србији, иако мала по бројности, да припадници исте имају школовање на свом језику и сва друга права, због чега могу бити пример Европи када је третман припадника националних мањина у питању.

В.д. директора Службе Координационог тела Ненад Митровић је изразио задовољство због тога што се припадници пољске националне мањине у Србији осећају као у Пољској, са свим правима која им по закону припадају, као пуноправни грађани Републике Србије. „Када су у питању мултиетничке средине, ми желимо да живимо једни са другима, а не једни поред других“, истакао је Митровић.

Митровић је рекао да је политичко – безбедносна ситуација стабилна, те да су све активности усмерене ка унапређењу квалитета живота грађана на југу Србије.   

Напослетку, амбасадор Пољске у Србији је изразио задовољство поводом састанка, истичући значај будуће партнерске сарадње са Службом Координационог тела по питању свих активности од значаја за ово подручје.

Састанку су присуствовали в.д. заменице директора Службе Координационог тела Јелена Чолић, в.д. помоћнице директора Службе Координационог тела Јелена Јакшић, директор ОШ „Бранко Радичевић“ Ненад Тасић и представници амбасаде Републике Пољске.

Извор: Служба Координационог тела