Архива вести
                   

САСТАНАК НЕНАДА МИТРОВИЋА И ПРЕДСЕДНИКА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА АЛБАНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ НЕВЗАДА ЛУТФИУА.

7. фебруар 2024.

Ненад Митровић, в.д. директора Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа састао се са председником Националног савета албанске националне мањине Невзадом Лутфиуом.

Ово је други састанак Ненада Митровића као вршиоца дужности директора Службе Координационог тела са представницима Националног савета албанске националне мањине. Током састанка је Ненад Митровић истакао значај сарадње Службе Координационог тела и Националног савета Албанаца у вези са решавањем најзначајнијих захтева у наредном периоду и нагласио да једино дијалог треба да буде решење свих проблема и неспоразума.

На састанку је нарочито похваљена одлука Владе Републике Србије о финансирању реконтрукције Основне школе „Сами Фрашери“ у селу Лучане, и то не само крова, што је био главни захтев Националног савета албанске националне мањине на претходном састанку, већ потпуне реконструкције овог објекта.

У циљу даљег унапређења међуетничких односа и подизања квалитета живота свих заједница, договорено је предузимање хитних корака ка обезбеђивању недостајућих уџбеника на албанском језику. Постигнута је сагласност да је ово једно од најважнијих питања које се има решавати у наредном периоду. Служба Координационог тела ће, у том циљу, пружити сву неопходну логистичку подршку у односима Министарства просвете и Националног савета албанске националне мањине, како би уџбеници што пре били обезбеђени.

На састанку су представници Националног савета албанске националне мањине указали и на пробем недостатка група за децу албанске националности у ПУ „Наша радост“, поводом чега је договорено да ће у наредном периоду бити организован састанак којем ће присуствовати све заинтересоване стране и представници надлежних институција како би на најефикаснији начин био решен овај проблем.

„Национални савет албанске националне мањине увек може да рачуна на подршку Службе Координационог тела. Проблеми које имамо у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи су заједнички и само заједничким напорима их можемо решити. Једино разговором можемо решити све проблеме“, истакао је Митровић.

Председник Националног савета Невзад Лутфиу је изразио очекивање и веру у успешност у решавању свих проблема уз подршку Службе Координационог тела као партнера у свим најважнијим активностима.

Извор: Служба Координационог тела