Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - Двојезични факултет у Бујановцу

27. октобар 2011.

Одељење Економског факултета из Суботице биће отворено у петак 28. октобра у Бујановцу. У прву генерацију академске 2011/2012. године уписано је 69 студената који ће наставу похађати на српском и албанском језику.  За студенте из српске и ромске заједнице настава је на српском језику док ће студенти албанске заједнице током четворогодишњег школовања слушати 14 предмета на албанском језику. Школовање свих студената биће финансирано из буџета. Оснивање одељења Економског факултета представља пример системског решавања високошколског образовања на југу Србије. Ово је прави пример сарадње националних заједница и заједничког рада на стварању услова за високо образовање младих у мултиетничкој средини.

Општина Бујановац за потребе одељења уступила је просторије дома културе чију адаптацију је финансирало Координационо тело. Неопходну рачунарску опрему обезбедили су Координационо тело и ПБИЛД програм Уједињених нација. Учионице је опремила општина Бујановац.

Оснивање одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу заједнички је успех Економског факултета из Суботице, Универзитета у Новом Саду, државног Универзитета у Тетову, Министарства просвете и науке, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Националног савета Албанаца, општине Бујановац,  Владе Републике Србије и Владе АП Војводина. Значајан допринос дали су Мисија ОЕБС у Србији,  канцеларија Високог комесара за националне мањине и остали  представници међународне заједнице у нашој земљи.