Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ - 29.08.2017.

29. август 2017.

Станковић: Држава не манипулише бројем Албанаца

Процена броја становника била је једина законска могућност након што припадници Албанске мањине нису хтели да се попишу на попису становништва 2011. године, изјавио је Зоран Станковић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу. Он  је истакао да је након састанака са политичким лидерима Албанаца из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа договорено да буду ангажовани експерти од стране међународне заједнице, тачније амбасадa САД и Велике Британије, ОЕБС-a и Делегацијe ЕУ у Србији. Цео процес надгледали су надлежни државни органи, прецизније Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз асистенцију Координационог тела, а уз присуство Републичког завода за статистику и других државних органа, објаснио је Станковић.

„Екперти из Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и Европске Уније радили су на процени броја становника. Иницијатива за процену броја становника проистекла је из тежње државе да се превазиђу отоворена питања која су неминовно створила низ непогодности по Албанску мањину с обзиром да већина припадника те мањине није хтела да се попише 2011. године“, рекао је Станковић.

Председник Координационог тела, на вест да се на новој службеној веб страници општине Бујановац, која је још у фази израде, налази и рубрика посвећена дијаспори, а која би требало да, како су објаснили општински званичници, служи зарад прикупљања података Албанаца који живе у иностранству како би се „спречила евентуална манипулација Владе Србије о броју Албанаца у општини Бујановац,“ рекао да му није јасно на какву манипулацију мисле.

„Нисам разумео како Влада Републике Србије може да манипулише бројем Албанаца. Дакле, кад већина припадника Албанске мањине није хтела да се попише, држава је организовала процену броја становника како би те три општине могле несметано да функционишу, као и да ни једног тренутка не  буду ускраћене за било која буџетска давања. Процену су радили међународни експерти и у њој су учествовали лидери Албанаца на југу Србије, између осталог Риза Халими и Шаип Камбери, као и народни посланици и председници општина Прешево и Бујановац, Рагми Мустафа и Нагип Арифи“, објаснио је Станковић.

Уколико је било неких недоумица и незадовољстава проценом броја становника, политички лидери Албанаца из ових општина су имали могућност да им на сва питања одговоре међународни експерти, истакао је Станковић. Он је нагласио да су Албански лидери из три општине на сва постављена питања добили одговоре од експерата, након чега је договерено да буде прихваћена процена броја становника без икаквих условљавања са било које стране, нагласио је Станковић. 

Председник Координационог тела је поставио и питање да ли је посао општине да путем своје веб странице прикупља податке о Албанцима у иностранству и која је порука званичника општине људима који живе на том простору.     

Да подсетимо, Влада Републике Србије усвојила је Закључак почетком јула 2015. године на основу којег ће представљена процена броја становника бити у употреби до следећег пописа.      

Извор: Координационо тело