Архива вести
                   

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРЕДСЕДНИКА КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА - ПАСИВИЗАЦИЈА НИЈЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА

1. децембар 2023.

Поводом тврдњи изнетих на трибини Иницијативе младих за људска права у Србији, одржаној у четвртак, 30. новембра 2023. године, у Дому културе „Вук Караџић“ у Бујановцу, на тему „Пасивизација адреса Албанаца у Прешевској долини као дискриминаторна пракса“, министар државне управе и локалне самоуправе и председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа др Александар Мартиновић издаје следеће саопштење:

„Наводи о спровођењу пасивизације као израз дискриминаторске политике Републике Србије према Албанцима на југу Србије одбацујемо као апсолутно нетачне. Питање поступка и начина пасивизирања пребивалишта је регулисано Законом о пребивалишту и боравишту грађана из 2011. године, за чију примену и надзор је надлежно Министарство унутрашњих послова. Дакле, ради се искључиво о примени закона, једнаким за све грађане, под истим условима и на исти начин, без изузетка. Тврдње да се пасивизација спроводи са намером да се дискриминишу одређене етничке заједнице је само распиривање тензија и исто сматрам недопустивим и крајње неодговорним. Намера у вези са пасивизацијом адреса није усмерена ка дискриминацији било које етничке групе, укључујући и албанску заједницу.

Желим још једанпут да истакнем да су тврдње о дискриминаторској намери спровођења пасивизације апсолутно произвољне и неутемељене, према албанској или било којој другој етничкој заједници.

Република Србија је држава која почива на принципима једнакости, правичности и поштовања људских и мањинских права“, наводи се у саопштењу.

Влада Републике Србије

Министарство државне управе и локалне самоуправе

Кабинет министра