Архива вести
                   

РАЗВОЈ ЈУГА СРБИЈЕ ПРИОРИТЕТ ЗА ВЛАДУ

18. март 2013.

Ниш - Председник Владе Србије Ивица Дачић поручио је прекјуче у Нишу да су за Владу Србије економска обнова и развој југа земље један од приоритетних стратешких интереса, јер наставак сиромашења и депопулизације тог дела државе може имати катастрофалне последице по Србију. Дачић је на састанаку представника владе са локалним званичницима и привредницима, истакао да се југ Србије може развити само великим стратешким пројектима који би подстакли напредак читавог краја.

„Ако не дође до промене понашања, Србија неће више разговарати само о проблемима на Косову или општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, него ћемо имати све празнију територију и то ће за Србију бити катастрофално", рекао је Дачић. Према његовим речима, нема јаке Србије ако је њен југ неразвијен.

„Док овде говоримо о јединству Србије и патриотизму, други крајеви Србије имају покрајине, регионе, представништва у Бриселу, користе паре из европских фондова и богатији постају још богатији, а сиромашни још сиромашнији", реко је Дачић, и упозорио да зато свих пет округа југа Србије, без обзира на политичку припадност градоначелника, морају да артикулишу заједничке интересе и предлоге и да их реализују уз помоћ владе.

Дачић је, на састанку који је у нишком Народном позоришту окупио неколико стотина учесника, поручио локалној власти и привредницима да на најбољи начин морају да искористе чињеницу да је ова Влада Србије стратешки опредељена за развој југа земље.

Премијер је, цитирајући поражавајуће статистичке подате о демографији и економији југа Србије, закључио да се не може више дозволити да стратешки најзначајнији део земље буде на дну друштвеног и економског развоја. Дачић је истакао да му је циљ да се после састанка и размене инфомација све владине институције укључе у прављење стратегије развоја југа Србије како би се прекинули негативни трендови.

Састанку су присуствали министри Верица Калановић, Горан Кнежевић и Жарко Обрадовић, као и државни секретар у Министарству финансија и економије Драгијана Петровић Радоњић и и председник Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић.

Извор:  Танјуг