Архива вести
                   

РАЗБИЈАЊЕ ПРЕДРАСУДА ИНТЕРКУЛТУРАЛНО РАЗУМЕВАЊЕ

10. март 2008.

У тренутку када косовски проблем прети да покида ионако лабаве нити међуетничког разумевања у Бујановцу, млади Албанци и Срби у овом граду показују да је заједнички живот ипак могућ. Ученици овдашњих средњих школа, албанске "Сезаи Сурои" и српске "Свети Сава" одржали су у петак завршну приредбу у оквиру пројекта чији је циљ побољшање разумевања међу средњошколцима кроз упознавање културе, традиције и обичаја другог народа. Пројекат већ девет месеци спроводи београдска НВО "Мост" уз помоћ канадске Агенције за развој "ЦИДА", а локални координатор Александар БЕЛИЋ објашњава: - Пун назив пројекта је "Практиковање интеркултурног разумевања у школама" и, осим у Бујановцу, спроводи се у Нишу и Панчеву. Мислим да смо остварили наш циљ, деца су кроз игру, забаву, квизове и представе које су сама осмислила и организовала, постала међусобно ближа. О успеху говори и чињеница да су ове две школе једна од друге удаљене 200 метара, али су се ђаци упознали тек на овом пројекту - каже Белић.
Представи у бујановачком Дому културе присуствовало је стотинак младих а приметно је било одсуство професора, али и родитеља. Ипак, клинци нису крили одушевљење:
- Лепо смо се забављали све ово време, многи од нас разбили су неке предрасуде и очекујем да наставимо дружење - искрен је Стефан из "Светог Саве". Радост након представе није крила ни Ваљбона: - Лепо смо се дружили са вршњацима из српске школе и на нас би могли да ће угледају старији.