Архива вести
                   

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА ПРОДАЈУ ВРАЊСКОГ "ЗАВАРИВАЧА", СТРАНЦИ ВЕЋ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

26. мај 2008.

Рок за достављање понуда 11. јул. Тендерска документација 8.000 евра
ВРАЊЕ - Фабрика за производњу челичних конструкција "Заваривач" из Врања, ускоро ће, ако све буде ишло по плану, добити новог власника 40,2 одсто акција. Толико је, наиме, Агенција за приватизацију понудила на продају. Рок за достављање понуда је 11. јул, а цена тендерске документације је 8.000 евра.
- Надамо се да ће се коначно јавити неко озбиљан, а озбиљан је свако ко види да ова фирма има перспективу. Има заинтересованих фирми из Немачке, Аустрије, али и из Србије. Али, да не би било као прошлог пута, направићемо конзорцијум радника, менаџмента, а понудили су се и наши дугогодишњи партнери. Немамо новац, али имамо кадрове и производне капацитете, што је, ваљда, најважније - оптимиста је Србољуб Васиљевић, генерални директор "Заваривача", иако је тренутна цена "Заваривачевих" акција 4.000 динара, или за 20 одсто јефтинија него пре три месеца.
Први тендер за ову фирму расписан је у октобру прошле године, али се неуспешно завршио, пошто је само једна фирма из Аустрије откупила тендерску документацију, али је и она на крају одустала.
- Прошлу годину завршили смо позитивним салдом. Тренутно радимо на три фронта у Србији, ангажовани смо на изградњи Авалског торња и Јелен дола, а радимо и за наше сталне партнере из иностранства "Аренс" из Аустрије и "Сименс" из Немачке - додаје Васиљевић. Уколико тендер буде успешно завршен, предузеће ће бити ослобођено 15,78 одсто дугова, али ће му и даље остати дужничко бреме од 4,23 милиона евра. Ипак, имовина "Заваривача" није занемарљива - ова фирма поседује око 120.000 квадрата грађевинског земљишта у Врању, Прешеву, Смедереву и Новом Саду. Такође, располаже и пословним и производним простором од готово 35.000 метара квадратних.
ВРЕДИ
- УВЕРЕНИ смо да вреди улагати у наше предузеће, али наш евентуални купац има обавезу и да се бави истим послом као ми, и прошле године је зарадио барем 10 милиона евра - наводи директор Васиљевић.