Архива вести
                   

ПРВА ИЗЛОЖБА РАСНИХ КРАВА

29. септембар 2015.

Бујановац - У Бујановцу је одржана прва изложба крава сименталске расе, коју је организовала Ветеринарска станица у Бујановцу.

Стручна комисија је од 170 пријављених крава изабрала 72 грла.

Победник прве изложбе крава је двогодишње грло власника Авди Османија из села Кончуљ, коме су припале награда од 30.000 динара и победнички пехар.

У категорији јуница, победило је грло Зорана Трајковића из села Света Петка, које је освојило награду од 20.000 динара.

Најбољу првоотељену краву имао је пољопривредник Јакуп Фејзулаху из Великог Трновца, коме је, такође, припала награда од 20.000 динара.

Награда од 20.000 динара за најбољу стару приплодну краву припала је Исмету Исениу из села Несалце, која је свом власнику, у последњих годину дана, дала 5.229 литара млека.

„Годинама водимо велику борбу за промену расног састава стоке, јер је само у Бујановцу, пре 15 година, било 21.000 грла крупне стоке, да би та бројка прошле године спала на 8.000.У Србији је пре 15 година било 1,2 милиона грла крупне стоке, а данас их има свега 250.000 “, изјавио је Миодраг Милковић, директор Ветеринарске станице у Бујановцу.

До катастрофалног стања српског сточарства довела је откупна цена млека, која се у Бујановцу креће од 18 до 22 динара по литру.

Прошле године је општина Бујановац уложила 12 милиона динара у развој сточарства и пољопривреде, док ће се ове године та цифра повећати за 20 одсто.

Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа је, у последњих пет година, уложило 22 муилиона динара у вештачко осемењавање крава у те три општине.

Организатор изложбе у селу Левосоје код Бујановца била је Ветеринарска станица из Бујановца, у сарадњи са Министарством пољопривреде и Центром за вештачко осемењавање из Велике Плане.

Извор: ОК Радио и Координационо тело