Архива вести
                   

ПРОЈЕКАТ МАЊИНСКИХ ЛИДЕРА НА ЈУГУ СРБИЈЕ И У САНЏАКУ

6. април 2016.

Млади Албанци и Бошњаци, њих 16, били су у прилици да се последњих шест месеци друже, размењују ставове и указују на проблеме у својим заједницама у оквиру пројекта „Нове генерације младих у новим изазовима - мањински лидери на југу Србије и у Санџаку ".

Пројекат је реализовала Академска иницијатива „Форум 10", а млади су закључили да су горући проблеми југа Србије и Санџака идентични, без обзира која је тема у питању.

Незапосленост је највећи проблем, али и то да се њихова енергија и капацитет не каналишу у правом смислу, као и да се не афирмишу и не укључују активно у рад локалних заједница.

Млади Албанци и Бошњаци су своје ставове који указују на проблеме, али и нуде решења за њихово превазилажење, објавили у публикацији „Санџак и југ Србије: Шта млади мисле?“, а у којима се баве правима и полажајем мањина, образовањем, запошљавањем, информисањем, међуетничким односима, политиком и економијом.

У Академској иницијативи „Форум 10" верују да она може бити добар основ за покретање дијалога између младих и друштвено-политичких елита у обе мањинске заједнице.

Пројекат мањинских лидера у Санџаку и на југу Србије подржала је Фондација за отворено друштво у Србији.

Извор: Радио слободна Европа и Координационо тело

 

homescontents