Архива вести
                   

ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ БЕРБА КУКУРУЗА У ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

24. октобар 2014.

Врање – На територији Пчињског краја приводи се крају берба кукуруза на око 10.000 хектара, а приноси се крећу од 5,5 тона до 9 тона по хектару, зависно од улагања и примене агротехничких мера.

„Временске прилике протеклих дана погодовале су и омогућиле нормалан ток бербе кукуруза тако да се процењује да ће овај посао бити завршен до краја месеца. Што се тиче кукуруза који је посејан на поплављеним површинама, за који је министарство пољопривреде донирало семе за површину око 70  хектара,  он је у одличном је стању и  очекујемо да ће берба у Пчињском крају бити завршена у трећој декади октобра. Кукуруз је традиционаоно најзаступљенија житарица у Врањској, Бујановачкој  и Ханској општини, а приноси се крећу за око 40% и више од  просечних за овај део Србије и углавном су сви задовољни. Честе кише у периоду бербе и висока влажност допринеле су да се влага у клиповима смањи и да не одговара раније сазрелим хибридима“, изјавила је Нада Лазовић-Ђоковић саветодавац за ратарство и повртарство .

Према њеним речима, на врховима клипова појавила се проклијалост зрна, плесне гљивице и црвенило,  а заражени клипови се не смеју одлагати у кошеве јер нису за исхрану стоке и могу послужити једино за ложење ватре, иначе ће заразити и здрав род.

„Сав род кукуруза пољопривредници Пчинског краја претвориће у сточну храну, концентрат и силажу, тако да неће имати вишкова за продају“, рекла је Нада Лазовић – Ђоковић.

Почела је и припрема земљишта за сетву јесењих озимих култура са површина са којих је претходни усев скинут.  По проценама пољопривредне стручне службе, ове године ће 16000 хектара бити засејано озимим житима, нешто мање у односу на прошлу годину.

Министарство пољопривреде је, у сарадњи са Министарством финансија и пословним банкама, а у циљу припреме пољопривредних произвођача за јесењу сетву, као једну од мера пољопривредне политике, продужило примену Правилника о условима и начину остваривања права на кредитну подршку до 1. новембра ове године. Тим правилником пољопривредним газдинствима и земљорадничким задругама омогућено је лакше коришћење кредита за набавку репродукционог материјала за јесењу сетву , уз фиксну каматну стопу од шест одсто на годишњем нивоу. Кредити се одобравају са роком отплате од једне до три године, уз могућност коришћења периода мировања до једне године, који улази у период отплате кредита. Заинтересовани пољопривредни произвођачи детаљније се могу информисати о условима остваривања права на овај вид кредитне подршке у експозитурама пословних банака које су закључиле уговор са министарством и у просторијама Пољопривредне стучне службе у Врању .

Извор: Југмедиа и Координационо тело