Архива вести
                   

ПРЕКО МОСТА САМО ПЕШКЕ

29. октобар 2014.

Преко моста у Медвеђи, који спаја Трстеник и Крушевац, због старости је од фебруара, одлуком републичка инспекција за државне путеве, забрањен прелазак возила тежих од 3,5 тоне. Проблем ни до данас није решен што посебно погађа двадесетак хиљада житеља околних села који свакодневно користе аутобуски превоз.

Стари железнички мост преко Мијајловачке реке у Медвеђу је допремљен из Лесковца, како би државним друмом спојио три округа: Расински, Рашки и Поморавски.

„Године 1953. је то намештено. Никада није офарбан. Гвожђе пропада ако се не фарба. И човек ако не узме лек пропада", каже Драгомир Терзић из Медвеђе.

Време и небрига учинили су своје. Носачи моста су дотрајали, а инспекција је пре девет месеци забранила саобраћај свим возилима тежим од 3,5 тоне. Од тада путници који користе аутобус преседају, а мост пешице прелазе и по неколико пута на дан, због чега су огорчени.

Сматрају да неправедно испаштају пре свих стари и болесни, али и ђаци и запослени, који неретко касне због преседања из аутобуса с једне, у аутобус с друге стране моста. Долазак зиме и лошег времена разлог је више за бригу и незадовољство путника, али и превозника који су оваквом ситацијом једнако погођени.

"Губимо дневно сигурно по сат времена на сваки од 15 полазака. То нам знатно повећава трошкове. За сваки полазак „Југопревоз“ ангажује по два возила. Један аутобус чека с једне, а други с друге стране, како би након „претовара" путнике превезли до жељеног места", каже Горан Величковић, возач „Југопревоза" из Крушевца.

Иако грађани у већини случајева верују да одговорност за овакво стање сноси Општина Трстеник, којој Медвеђа територијално припада, ствари другачије стоје. Брига о мосту на државном путу по закону је у надлежности ЈП „Путеви Србије".

„Ми смо као локална самоуправа инсистирали да се што пре отклоне недостаци, односно да се мост санира,  како би саобраћај преко њега могао несметано да се одвија. Већ шест месеци  немамо одговор на то питање! Знам је да је урађен пројекат и да би требало да се крене са његовом санацијом. Када ће то бити, ја заиста не знам. Ми смо, као локална самоуправа, покушали да направимо алтернативни пут. Међутим, ни тај пут не би могао да буде у функцији теретног и аутобуског саобраћаја, који је сада за грађане Општине Трстеник проблем ", рекао председник Општине Трстеник Мирослав Алексић.

Прецизнији одговор на то питање ТВ центар РТС-а у Крушевцу није добио. У „Путевима Србије" кажу да се, уколико временски услови то дозволе, завршетак радова, који никако да почну, очекује до 15.новебра, односно пре почетка рада зимске службе.

Упркос забрани, многи теретњаци, у жељи да уштеде време и новац, мостом ипак пролазе, ризикујући сопствену и туђу безбедност, што нико не санкционише.

Извор: РТС и Координационо тело