Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ АЛБАНИЈЕ ПОСЕТИО ОПШТИНУ МЕДВЕЂА

27. новембар 2017.

Медвеђа - Илир Мета, председник Републике Албаније, дошао је у Републику Србију у приватну посету општини Медвеђа, на иницијативу албанске стране, а уз сагласност српских државних органа и амбасаде Републике Србије у Тирани. Мету су на административном прелазу Мутиводе сачекали председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Србије Зоран Станковић и председник општине Медвеђа Небојша Арсић.

Тим поводом Зоран Станковић је рекао да су, без обзира на то што је реч о приватној посети, састанак и радни ручак били прилика да се разговара о неколико важних тема за ове три општине у којима живе Албанци.

„Упознали смо председника Републике Албаније с питањем 35 уџбеника из Албаније и осам који се односе на националну културу и вредности Албанаца, који тек треба да буду укључени у наставу. Друга значајна тема разговора односила се на обележја албанске националне мањине. Ми смо од њених представника већ тражили да предложе решење, али још нисмо добили предлог грба и других симбола”, казао је Станковић.

Станковић је навео је да је Национални савет Албанаца с министром просвете у Влади Републике Србије још прошле године потписао уговор за још 35 уџбеника из Албаније и осам намењених изучавању националне културе. Национални савет Албанаца међутим није предложио преводиоце за српски језик, што је неопходна процедура, после које Министарство просвете Србије може да одобри коришћење ових уџбеника. Због тога они нису укључени у наставу ни на почетку актуелне школске године.

Председник Републике Албаније Илир Мета рекао је у Медвеђи да је јако задовољан што може да пошаље поруку о заједничком раду и сарадњи.

"Ми се налазимо у новој епохи односа и сарадње између Србије и Албаније и народа у једној и другој држави", рекао је Мета.

Мета је рекао да је задовољан начином на који су га у Медвеђи дочекале локалне власти и представници државе Србије, као и због разговора са одборницима, руководством општине и Координационог тела те представницима албанске дијаспоре.

"Теме састанка су различите, а тежња нам је да ојачамо нашу сарадњу. Сигурни будите да је локална самоуправа у ситуацији да много уради да се побољшају и развојни капацитети и међуљудски односи. Одмах ћу да замолим председника општине да дође са сарадницима у Тирану, како би наставили нашу сарадњу на чврстој основи. Сарадња је у интересу свих грађана Медвеђе”, казао је Мета.

Мета је прошетао од хотела "Гејзер", до природног јединственог гејзира минералне воде са комплеском базена испод. На том месту председник Албаније је у неформалном разговору са Станковићем и Арсићем предложио већу сарадњу две земље у области туризма "ради реципроцитета", будући да, казао је, све више Срба долази у туристичку посету Албанији.

Станковић и Арсић предложили су организовање заједничких манифестација две земље у области културе, рекавши да оне већ постоје у више облика у самој Медвеђи.

Мета  је из свог родног места у Албанији понео литар ракије, па је на састанку уследила и здравица за бољу будућност.

Извор: Политика, Сцрадар  и Координационо тело