Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЗА ОПШТИНЕ ПРЕШЕВО, БУЈАНОВАЦ И МЕДЕВЕЂА, ЗОРАН СТАНКОВИЋ, ПОСЕТИО СТУДЕНТЕ СТИПЕНДИСТЕ ТОГ ТЕЛА

10. децембар 2012.

Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић, посетио је прву и другу генерацију стипендиста Координационог тела који студирају на Навосадском Универзитету. Станковић се састао са 30 студената и у разговору са њима, ректором Мирославом Весковићем, деканима и продеканима  информисао се о искуствима младих људи који долазе из ове три општине, условима студирања и интегрисању у нову средину.

У прву генерацију уписано је 11 студената из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, а услов је дало 9 студената, док је ове школске 2012/2013 године академско образовање започео  21 бруцош. Стипендисти Координационог тела студирају на осам факултета: Филозофском, Природно-математичком, Медицинском, Правном, Економском, Факултету техничких наука, спорта и физичког васпитања и Академији уметности.

Ректор Универзитета у Новом Саду, Мирослав Весковић захвалио је Координационом телу на значајној помоћи у остваривању пројекта студирања студената албанске и других националности и изразио наду да ће студенти успешно завршити школовање и допринети напретку не само краја из којег долазе, него и друштва у целини.

Овакав вид сарадање је веома битан, а сама чињеница да на факултетима Универзитета у Новом Саду студира 30 студента из Прешева, Бујановца и Медвеђе, као и успех који је постигла прва генерације и чињеница да је за стипендију Координационог тела у другој генерацији конкурисало чак 48 младих из тог краја, велики је подстрек, истако је Зоран Станковић.

„Све ово време студнети нису имали никаквих проблема, напротив остварена су нова пријатељства и ставрани контакти, па је за очекивати да се наредне школске године јави још већи број заинтересованих из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа за студирање на УНС-у.“, рекао је Станковић

 Председник Координационог тела посебно се захвалио ректору и деканима на њиховом ангажовању и помоћи у превазилажењу језичке баријере, што је допринело да се ови млади људи осећају као код своје куће.

Студенткиња друге године туризма на ПМФ-у, Дафина Алију, рекла је да је веома задовољна што је успешно завршила прву годину и уписалa другу.

 „Лепо сам се уклопила у нову средину, град и друштво које је мултиетничко и не разликује се од нашег, али је начин на који овде то функционише много бољи. Зато бих волела да сво то искуство и све овде стечене навике сутра, када се вратимо, применимо и тамо, да би  у нашој мултиетничкој заједници било боље.“

Представница друге генерације, Милица Стојановић, рекла је да је већ три месеца студент Правног факултета на смеру Унутрашњих послова, и истакла је добру сарадњу с професорима, те да су се она и њене колеге одлично адаптирали. Она је свима зхавлила на подршци која њој и свим студентима с југа Србије много значи.

Стаковић је нагласио да су дијалог и разумевање међу људима који живе и раде на једном простору веома битни, јер уколико тога нема, веома је тешко остварити било коју политику, па и политику помирења и напретка неке средине. Станковић је истако да је један од приоритета решавање основних економских проблема, као што су  незапосленост и мањак инвестиција, а млади људи који заврше студије на УНС-у својим искуством и знањем сигурно ће допринети постепеном решавању тог проблема, а својим радом и бољем животу свих грађана који живе на том простору.

homescontents