Архива вести
                   

ПРЕДСЕДНИК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА И АМБАСАДОР ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ РАЗГОВАРАЛИ СА ПОЛАЗНИЦИМА ШКОЛЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА

29. март 2013.

У четвртак 28. марта полазници „Школе српског језика“ разговарали су са председником Координационог тела Зораном Станковићем, амбасадором Велике Британије Мајклом Девенпортом и председником скупштине општине Бујановац Хајредином Хидом.

„Школу српског језика за младе из албанске заједнице из општина Бујановац и Прешево“ од новембра 2012. године похађа преко 200 младих из Бујановца и Прешева из албанске заједнице. У веома динамичном разговору, у којем су постављали бројна питања амабсадору Велике Британије који говори српски, полазници школе показали су колико су у протеклом периоду научили језик. Својим напретком су указали и на то да млади људи имају жељу и мотивацију да говоре језик средине, пре свега како би се споразумевали са својим вршњацима, да би се образовали, а потом и запослили у Републици Србији. Разговору са председником Координационог тела, амбасадором и председником скупштине општине присуствовале су и четири професорке, које полазнике пројекта уче српски језик, и њихови асистенти из албанске заједнице који им помажу у настојањима да млади што боље савладају језик.

Председник Координационог тела Зоран Станковић изразио је задовољство јер су полазници за кратко време овладали српским језиком и рекао: „Наша је обавеза и да након пројекта стимулишемо најбоље полазнике тако што ће неки од њих бити запослени у државним институцијама“.

Амбасадор Мајкл Девенпорт истакао је да је импресиониран знањем српског језика младих из албанске заједнице, али и њиховом енергијом. Он је честитао Служби Координационог тела на успешној реализацији пројекта и захвалио се на веома доброј сарадњи за коју очекује да ће бити настављена и у наредном периоду.

Председник скупштине општине Бујановац Хајредин Хида рекао је да без знања српског језика млади не могу да напредују и додао: „Задовољни смо што је ова група за релативно кратко време напредовала у учењу српског језика“.

Пројекат реализује Служба Координационог тела уз подршку Амбасаде Велике Британије.

Извор: Служба Координационог тела