Архива вести
                   

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О МУЛТИЕТНИЧКОЈ ВЛАСТИ У БУЈАНОВЦУ

22. октобар 2010.

Председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић потписао је јуче са представницима политичких партија Срба и Албанаца споразум о стварању мултиетничке власти у Бујановцу.

Осим Мрковића документ су потписали председник општине Бујановац Шаип Камбери, председник Партије за демократско деловање Риза Халими, председник Партије за демократски прогрес Јонуз Муслиу, председник Демократске уније Албанаца Мејди Зећири, повереник Демократске странке – коалиција „За европску Србију Борис Тадић“ Саша Пешић и испред групе грађана “др. Стојанча Арсић и др. Миодраг Милковић“ Стојанча Арсић.

Према овом споразуму власт у општини Бујановац чиниће поред досадашње три албанске, две српске странке и једна група грађана. Власт у Бујановцу чиниће Партија за демократско деловање која има 13 одборника, Покрет за демократски прогрес са 6 одборника, Демократска унија Албанаца са три одборника. Три одборника има и коалиција „За европску Србију Борис Тадић“ (два ДС и један Г 17 +) као и група грађана „др. Стојанча Арсић и др. Миодраг Милковић“.

Документ превдиђа да српске партије добију место помоћника председника општине, заменика председника скупштине општине једног начелника општинске управе, четири члана Општинског већа директора апотеке, библиотеке и место заменика директора Дома здравља.

Представници српских и албанских странака које чине нову владајућу већину у скупштини Бујановца поручили су да ће највећу корист од стварања мултиетничке власти имати грађани општине.

Председник Координационог тела Милан Марковић изјавио је да је проширење власти српским доборницима порука да је сарадња основни услов за нормалан живот грађана.

„Ово је један од успеха који смо заједно остварили у протекле две године, а од нове власти очекујем да буде одговорна и да брине о грађанима“, рекао је Марковић. Он је напоменуо да ће проширење власти у Бујановцу омогућити бржу интеграцију Албанаца у државне институтције, као и политичку стабилност, и исказао наду да ће се исто догодити у Прешеву.

Риза Халими, народни посланик, такође је изразио наду да ће споразум бити потписан и у Прешеву, наводећи да ће стварање мултиетничке власти дати подстрек централним властима да смелије крену у процес интеграције Албанаца у државне органе, али и у интензивнији рад на економској ревитализацији тог подручја.

Шаип Камбери, председник општине Бујановац, навео је да ће две српске странке дати помоћника председника општине, заменика председника скупштине општине, четири члана општинског већа, као и челне функције у неколико јавних предузећа и установа, док ће споразум Албанцима омогућити интеграцију у државне институције.

Потписивању споразума присуствовао је и шеф мисије ОЕБС у Србији Димитрос Кипреос који је поздравио је потписивање споразума о стварању мултиетничке власти у Бујановцу рекавши да се ради о помаку од кључне важности.

„Споразум албанских лидера из Бујановца да оформе коалицију са суграђанима српске националности  како би заједно управљали овим градом, представља помак од кључне важности. Надам се да ће та одлука, која наглашава да је конструктивна сарадња ипак могућа, добити одјек који заслужује. Овај споразум примењује суштинску компоненту Споразума о реконструкцији Координационог тела од прошле године“, истакао је Кипреос.

"Ценимо улогу председника Координационог тела министра Милана Марковића у постизању овог споразума и охрабрујемо све странке да учине додатне кораке у ппроцесу интеграције Албанаца у државне установе, како је предвиђено споразумом из 2009. године“, додао је Кипреос.

Споразум је још један основ за решавање животних питања Албанаца, Срба и Рома у Бујановцу.