Архива вести
                   

ПОСЕБНА РАДНА ГРУПА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ У ПОСЕТИ ВОЈВОДИНИ

25. новембар 2010.

Чланови Посебне радне групе за образовање на југу Србије, коју чине представници Министарства просвете, Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Националног савета Албанаца, домаћи и страни експерт, били су у тродневној посети Војводини.

Основни циљ посете био је увид у начин организовања високог образовања у Војводини који може да буде модел за организовање наставе на будућем одељењу Економског факултета универзитета у Нишу за чије отварање је показала спремност Влада Републике Србије.

Језик наставе, питање расположивог наставног кадра као и питање у вези са уџбеницима само су нека од бројних за која треба наћи најбоље решење пре отварања факултета. Како би се детаљније информисали о начинима решавања ових питања у Војводини, чланови Посебне радне групе посетили су Високу школу струковних студија за образовање васпитача (Нови Сад), Економски факултет (Суботица), Учитељски факултет (Суботица), Филозофски факултет (Нови Сад), и састали се  са Мирославом Весковићем ректором Универзитета у Новом Саду и покрајинским секретаром за образовање Золтаном Јегешом. Сви ови састанци пружили су увид у различите начине организовања високошколске наставе, који прате законске оквире и позитивне прописе Републике Србије, те дали основ за дефинисање најбољег модела који може да буде примењен на југу Србије, у складу са могућностима и потребама.
 
Током посете чланови Посебне радне групе састали су се са Данијелом Петровићем (Национални савет Румуна), Аном Томановом-Макановом (Националн савет Словака) и Тамашом Корхецом (Национални савет Мађара). Имајући у виду да је Национални савет Албанаца тек недавно формиран, састанци са представницима других Националних савета који имају искуства у свом организовању и решавању проблема које су у њиховој надлежности, од великог су значаја за новоформирани Национални савет Албанаца.

Значајни су били и састанци са покрајинским секретаром за културу Милорадом Ђурићем, покрајинским омбудсманом Аником Мушкињом-Хајнрих, покрајинским секретаром за прописе, управу и националне мањине Андором Делијем и Александром Вујић из Војвођанског центра за људска права.

Након сумирања утисака и стечених искустава Посебна радна група за високо образовање на југу Србије састаће се у децембру како би детаљније разматрала питања у вези са начинима и моделима  организовања наставе у оквиру будуће високошколске јединице која ће бити отворена у Бујановцу идуће године.

Посета Војводини организована је у оквиру ПБИЛД програма Уједињених нација.