Архива вести
                   

ПОМОЋ ДРЖАВЕ ЗА ОБНОВУ СТАЦИОНАРА

13. март 2008.

Припреме рехабилитационе болнице „Бујановац” за нову сезону
Бујановачка Бања „Бујановачка Бања „Врело” грађена је пре скоро четврт века и то што је урађено данас не задовољава стандарде уређене бање. Наша бања прошле године добила је статус специјалне болнице и, имајући то у виду, одређени критеријуми морају се испунити. Садашњи услови смештаја су на нивоу просечног хотела због чега управо предузимамо мере да бисмо достигли развијеније бање”, образлаже директор специјалне болнице „Бујановац” Слободан Јовановић захтев Министарству здравља за помоћ у обнови бањског стационара и набавку неопходне опреме. Јовановић каже за „Привредни преглед” да ће, ако им се одобри целокупан износ – близу 90 милиона динара, моћи да реконструишу све собе, опреме лабораторију и купе ултразвучни апарат за интернистичке и гинеколошке прегледе. Бујановачка Бања у потпуно новом руху дочекала би сезону. Државним средствима лане је реновиран терапијски блок, кухиња, нешто је учињено и сопственим резервама. Међутим, додаје Јовановић, ово су капиталне интервенције – реконструкција санитарних чворова, подова, оне основне инфраструктуре.
Сређивање лечилишта важно је и из још једног разлога. Својевремено „Врело“ је започело преговоре о сарадњи с Војномедицинском академијом у Београду. Ти контакти сад су обновљени. Успоставе ли се чвршће везе, пацијенти ВМА опорављали би се у Бујановачкој Бањи која је, по јединственом споју лековите воде, најбољег пелоида и природног гаса, као што се зна, светска реткост. Испрва, већ ових дана на Војномедицинској академији организоваће се презентација бањске робне марке парафанга, истиче Јовановић, лековитог блата у плочама које ће се највероватније примењивати и на самој Академији. То би представљало и почетак нове афирмације некадашњег амбициозног програма бујановачког лечилишта – „Бања у кући”.
Све што се предузима, по Јовановићевим речима, требало би да утиче уопште на повећање посећености Бање. Лане су јој капацитети били шездесет одсто попуњени што овде сматрају недовољним. Сем недостатака у смештајној понуди, у доброј мери то је последица и њеног положаја рубне бање према Косову и Метохији. У овом часу заузета је половина постеља. Цене су нешто више него протекле године – такозвани беодан у двокреветној соби кошта 1.800 динара. Специјална болница „Бујановац” међу рехабилитационим центрима је које је држава одлучила да приватизује. Јовановић је, ипак, убеђен да ова бања не би требало да се прода. Она је добро организована целина повезана топлим везама и то не би ваљало дирати. Но, у њеном саставу је недовршени велики комплекс у Прохору Пчињском замишљен као омладински, рекреациони центар, школа у природи. И ако би што могло да се приватизује, то је тај комплекс.