Архива вести
                   

ПОЧИЊЕ ДРУГА ФАЗА ИЗГРАДЊЕ ПОРОДИЛИШТА У ПРЕШЕВУ

24. јун 2013.

У наредних неколико дана требало би да почне друга фаза изградње породилишта у Прешеву  а прве бебе у овом породилишту требало би да се роде око 01. јануара наредне године. Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић изјавио је након састанка са председником општине Прешево, Рагми Мустафом, да би друга фаза изградње породилишта у том граду требало да почне у наредних неколико дана. Станковић је новинарима рекао да Координационо тело сада прикупља средства за медицинску опрему за коју је обезбеђено 130 хиљада евра од потребних 390.000 евра.  

"Oчекујемо да ће грађевински радови бити завршени до октобра евентуално почетка новембра. Други договор који смо постигли јесте да обезбедимо и кадрове који ће спровести у дело и омогућити несметан стручни рад у породилишту“, казао је Станковић.

Ванболничко породилиште за које се уређују просторије Дома здравља у Прешеву, требало би да има најмање 12 кревета за породиље. Прешево је имало своје породилиште до 1989. године, када је затворено и од када се жене из те општине најчешће порађају у Врању од кога су неки делови општине удаљени до 70 километара, али и у Гњилану, Приштини, Скопљу и Куманову.

За прву фазу радова на изградњи ванболничког породилишта у Прешеву, која је завршена, око 50 милиона динара обезбедили су Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу и Министарво здравља и општина Прешево, док је за другу фазу радова из истих извора обезбеђено више од 55 милиона динара.

Извор: БЕТА