Архива вести
                   

ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ „НАЂИ ВРЕМЕНА“

24. jануар 2014.

Београд – У оквиру Европске недеље превенције рака грлића материце, у Врању, Прешеву и Бујановцу ће почети кампања „Нађи времена“, која има за циљ инфорисање и едукацију јавности о важности очувања и унапређења здравља жена.

Кампању финанисрају Европска унија и влада Швајцарске, преко Програма европског партнерства са општинама (ЕУ Прогрес), а на терену је спроводи агенција V+O Communication. Кампања ће обухватити низ различитих активности, а кроз сваку од њих биће скренута пажња јавности на то да је брига о здрвљу уједно и брига о потомству, као и да је превентива најбољи лек за здрав живот.

Прву активност ће спровести студенти медицине, који ће, као будући лекари, саветовати грађане  о важности редовних гинеколошких прегледа и о последицама небриге о сопственом здрављу.  Они ће у суботу, 25. јануара, на централним градским трговима у Врању, Прешеву и Бујановцу, делити грађанима информативне брошуре и беџеве, који би требало да их подсете да нађу мало времена за себе и редовне прегледе.

„Активном улогом жена и редовним превентивним прегледима могу се благовремено открити рак дојке и грлића материце и помоћи у излечењу и очувању здравља. Имајући то у виду, а у жељи да квалитет здравствене заштите жена на овом подручју буде унапређен, Влада Србије, општина Прешево, Европска унија и влада Швајцарске, путем ЕУ Прогрес програма, су финасирале изградњу и опремање ванболничког породилишта у Прешеву“, изјавила је Ана Недељковић, сарадница на програму за добро управљање.

Осим тога, кампања „Нађи времена“обухвата и емитовање телевизијског спота и радио рекламе на локалним телевизијским и радио станицама, као и билборде који су распоређени на неколико локација у Врању, Прешеву и Бујановцу. Стручни скуп и конференција ће бити одржани у Бујановцу 4. фебруара 2014. године, на Светски дан борбе против рака, а за средњошколце и студенте, биће организован низ едукативних предавања на тему повећања знања младих за одговоран однос према одговорном сексуалном понашању и важности репродуктивног здравља, које ће спровести студенти медицине.

Извор: Привредни преглед, Југмедиа и Коордуинационо тело